DRAMA NA GRADSKOM VIJEĆU

Raskol u splitskom HDZ-u zbog Keruma

21.12.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Iako u Gradskom vijeću Splita više nema apsolutnu većinu potrebnu za usvajanje proračuna, najvažnijeg gradskog dokumenta, splitski gradonačelnik Željko Kerum ponovno se nije pojavio na sjednici. Ova godina bit će zapamćena po najmanjem broju održanih sjednica u povijesti, zbog upitne većine Nevenka Bečić sazvala ih je samo šest, a gradonačelnik se na čak četiri nije pojavio

Obrazloženje za današnje eskiviranje dala je sama Bečić, kazavši da je brat pozvan na primanje kod predsjednika Ive Josipovića. To je ponovno izazvalo buru među oporbom: 'Ima svoj ured, prima plaću, a nema ga na

radnom mjestu! Što je važnije od izvješća o radu gradonačelnika i od proračuna? Morao bi biti ovdje, a ne šetati se po svečanim ručkovima', kazao je Gojko Čepo iz SDP-a.

Nevenka mu je odbrusila da nema pravo procjenjivati radi li se o svečanom ručku ili ne, potom je uslijedila dramatična stanka u kojoj se oporba premišljala treba li bojkotirati sjednicu, no zasad se odustalo.

Današnja sjednica za Keruma i njegovu vlast je vrlo značajna jer bi neusvajanjem proračuna Split došao na korak od novih izbora. A nema potrebnu većinu: presudni trinaesti vijećnik Boško Knezović već mjesecima je bolestan, dvanaesta ruka Milica Cipci također se nije pojavila na sjednici, pa praktički sve pada u vodu ukoliko proračun ne podrže HDZ-ovci. A oni su podijeljeni između sebe baš oko koalicije s Kerumom.

Postoji mogućnost da će oporba predvođena SDP-om i HNS-om napustiti sjednicu i tako srušiti kvorum, no to bi Kerumu dalo samo malo na vremenu. Grad bi u međuvremenu bio blokiran, a čak 67 točaka dnevnog reda čekalo bi neka bolja vremena i neke nove Kerumove koalicije.

Sanja Bilač iz HDZ-a jutros je na dnevni red pokušala uvrstiti točku o zabrani gradnje na Marjanu prije donošenja Prostornog plana, no glatko je odbijena. Potom su sličnu odluku na četiri različita načina pokušali provući i SDP i HNS, no i to je propalo. Izazvalo je to priličnu nervozu među HGS-ovim vijećnicima jer su pretpostavili kako bi gazda reagirao da se kojim slučajem minira projekt njegove supruge Fani Horvat. No, mora se priznati, nije im lako: Kerum ih je ostavio da se bez potrebne većine bore s opozicijom i pitanje je hoće li uspjeti izgurati sve što je planirano.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća započela je aktualnim satom i raspravom o komunalnim problemima, no čeka se odluka o proračunu. Bit će vrlo dramatično, očito je.

Marasović 'lomi' svoje vijećnike da podrže Keruma

Troje vijećnika iz redova HDZ-a povuklo se s dramatične sjednice Gradskog vijeća Splita na hitan sastanak u stranku, gdje će se konačno odlučiti o svom odnosu sa Željkom Kerumom i njegovim HGS-om. Bez barem dva glasa HDZ-a Kerum ne može donijeti gradski proračun, a to bi značilo da Splićani uskoro moraju na prijevremene izbore.

Očito je da se unutar HDZ-a događa prava drama jer su i sami podijeljeni: najglasnija Kerumova protivnica Sanja Bilač već se rezolutno izjasnila protiv, no svejedno je došla na hitan sastanak koji je sazvao šef Dujomir Marasović i na kojemu vijećnicima prenosi poruku Jadranke Kosor da ipak moraju podržati splitskog gradonačelnika. Podijeljeni su i pitanje je kako će se postaviti preostala dvojica vijećnika, Mirko Ramljak i Tomislav Gojo.

U međuvremenu maratonska sjednica Gradskog vijeća traje i dalje, bez HDZ-a. Najprije je na redu rebalans proračuna za 2011. godinu, iz kojega je vidljivo da je već u ovoj godini gradska blagajna uprihodila gotovo 200 milijuna kuna manje od planiranoga. Točke dnevnog reda prije toga uredno prolaze s Kerumovih 11 glasova, no čak i za rebalans ovogodišnjeg proračuna potrebno je trinaest ruku. Dakle, čeka se HDZ.

'Ovaj prijedlog je bitan jer, ukoliko se ne usvoji, neće biti moguće isplatiti božićnice umirovljenicima i nezaposlenima', zavapila je sat kasnije Nevenka Bečić, što je ponovno izazvalo buru među oporbom. Rebalans proračuna za 2011. godinu očito neće biti usvojen.
'Frapiran sam, zabezeknut i izbezumljen vašim licemjerjem i cinizmom! Da ste zbilja htjeli isplatiti božićnice, predvidjeli biste ih u proračunu za ovu godinu. SDP i HNS jesu za isplatu božićnica, ali nismo jeli lude gljive da podržimo sve ovo što ste radili u zadnjih godinu dana!', izvikao se Darko Parić (SDP).

Njegovi kolege predložili su Nevenki da rebalans 'razlomi' na božićnice i ostalo, no ona se oglušila.

'Nećete me ucijeniti!', prisnažio je Joško Dvornik iz HNS-a, dok je Aida Batarelo podsjetila da se i za prošlogodišnje božićnice Grad Split zadužio, te da dug još uvijek nije plaćen. 'Bacate prašinu u oči građanima!', optužila je Batarelo.

Potom se gotovo dva sata raspravljalo o rebalansu proračuna, izgledalo je kao da SDP i HNS namjerno odugovlače kako bi pričekali razvoj situacije u HDZ-u i provjerili koliko će se njihovih vijećnika vratiti u Banovinu. Nevenka Bečić nije imala druge pa je proglasila - stanku za ručak.

I u tom trenutku pojavili su se HDZ-ovci, a po njihovom sastavu očito je da se dogodio raskol u stranci: Sanja Bilač, naime, nije došla, a kolege Mirko Ramljak i Tomislav Gojo jesu. Po svemu sudeći pritisak Jadranke Kosor i Dujomira Marasovića urodio je plodom, pronađene su dvije ruke potrebne Kerumu za usvajanje svih odluka. HDZ ga još jednom spašava.