Hrvatska OPROŠTAJNI DAR

Kajin Bebiću poklonio ulje i tartufe

  • Autor: Maja Šurina
  • 21.12.2011 12:36:46
  • 21.12.2011 10:33:10

Već sutra Luka Bebić više neće obnašati funkciju predsjednika Sabora. Naime, nakon konstituirajuće sjednice na čelno mjesto parlamenta zasjest će SDP-ov Boris Šprem, koji je jutros kod Bebića došao na razgovor. U prostorije predsjednika Sabora navratio je i IDS-ov Damir Kajin kako bi Bebiću dao oproštajni poklon

Kajin je, kako je pojasnio novinarima, Bebiću odnio malo istarskog maslinovog ulja te malo tartufa. 'Odnesao sam mu mali poklončić. Ipak se rastajemo, ali ne zauvijek. Valjda ćemo se imati prilike negdje na nekim drugim mjestima susretati', kazao je Kajin.

Novinari su ga upitali i hoće li mu Bebić nedostajati.

'Pa ipak je doprinio tom parlamentarizmu. Želim biti isto tako pošten - svaki predsjednik ovog parlamenta vodio je računa o dignitetu Sabora i to treba priznati, bez obzira o kome je bilo riječ. Ali nikome nije bilo, izuzev Mesiću i Manoliću, tako teško kao što je bilo, prije svega s njegovima, Luki Bebiću. To treba cijeniti i poštovati', zaključio je Kajin.

Osim Kajina, Bebiću je na razgovor došao i budući predsjednik Sabora Boris Šprem, i to u društvu budućeg predsjednika SDP-ovog Kluba zastupnika Igra Dragovana, koji već danima brine o prijenosu vlasti u Saboru.

'Gospodin Dragovan i ja smo bili na jednom radnom sastanku kod predsjednika Sabora Luke Bebića. Samo smo utvrdili ono što smo skupa pripremali cijelo vrijeme, a to je konstituirajuća sjednica Sabora. To je sve što vam mogu reći', kazao je nakon sastanka Šprem, koji nije bio raspoložen za razgovor s novinarima.

Nešto pričljiviji ipak je bio još uvijek aktualni šef Sabora Luka Bebić.

'Gospodin Dragovan i Šprem su bili da se dogovorimo oko tehničkih detalja oko sutrašnje sjednice i nakon toga da dođu tu na predaju simboličnog ključa. Malo smo se podsjetili nekih naših dana od ranije. Sve je to dogovoreno na jednoj razini koja će osigurati da sutra, na prvi dan Sabora to bude bez nekih tehničkih ili drugih smetnji', kazao je Bebić.

Upitan je li mu drago što će ga Šprem naslijediti na mjestu predsjednika Sabora, Bebić je rekao: 'Čovjek to gleda i kao jednu smjenu generacija. Drago? Ako je već netko trebao biti, bolje da je on jer ga poznam i nekako mogu o njemu nešto prosuđivati. Premda ne bih imao ništa protiv da je i netko drugi. Tko sam ja tu da kadroviram?', kazao je Bebić.

Bebić je odmah objasnio i kakva će biti procedura na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici. 'Sabor je po poslovniku konstituiran nakon što se izabere predsjednik Sabora i potom odbori koji su najzaslužniji da funkcionira Sabor. Poslijepodne ide prva radna sjednica gdje će se donijeti Zakon o Vladi, da bi u petak mogla biti konstituirana Vlada, da se izaberu Vlada i ministri i ministarstva koja nisu obuhvaćena dosadašnjim Zakonom o Vladi. S time da taj zakon stupa na snagu danom donošenja, pa bi u petak stupio na snagu. Sve je to uobičajeno, ali je tehnički zahtjevno, no nije neizvedivo', rekao je Bebić.

Novinari su ga upitali i kako gleda na to što mu zastupnici iz njemu oporbenih krugova donose poklone. 'Naravno da je svakomu zadovoljstvo ako je uspio očuvati atmosferu koja je bila podnošljiva za svakoga. Gdje je bilo dinamike, rasprave, nekih verbalni ekscesa. U svakom slučaju, zasjedanje Sabora je završilo na dostojanstven način. Nastojao sam biti maksimalno objektivan. Koliko smo uspio, neka govore drugi. Ovo je lijepa gesta i zahvalan sam i dat će mi više optimizma u mojim umirovljeničkim danima koji slijede', kazao je Bebić.

Pritom je zahvalio i novinarima. 'Doviđenja i vidimo se sutra u ovakvom broju. Bit će više ljudi koji će biti u žiži događaja, Vlada, novi predsjednik i potpredsjednici. Zato koristim predkonstituirajuće vrijeme da zahvalim vama na suradnji i zaželim mnogo uspjeha da što bolje i objektivnije izvještavate hrvatsku javnost', zaključio je Bebić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još