BOZANIĆEVA BLAGDANSKA PORUKA

'Karikature Božića koje nam nameću donose gorčinu i sukobe'

20.12.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, uputio je danas vjernicima božićnu poruku kojom im čestita Božić i poručuje da će 'sigurno doživjeti radost ako se okupe oko jaslica, mole jedni za druge, oproste jedni drugima, očituju blizinu, zahvalnost i ljubav te svoje buduće korake preporuče Bogu koji čeka samo to, da ga prime u svoje srce i u svoj dom'

Božićni blagdan pun je draži, ispunjen milinom i pjesmom, približava nas Bogu - samoj ljepoti, a novom svježinom usmjeruje na 'vrjednote izvornoga humanizma, koje je danas potrebno ponovno otkriti i posvijestiti', stoji u kardinalovoj božićnoj poruci.

'Božić privlači jer govori istinom. Koliko god se čovjek u svojim traženjima i lutanjima priklanjao raznim odgovorima, duboko u sebi osjeća istinitost čežnje koja upućuje na Boga', ustvrdio je Bozanić, dodavši da je Božić privlačan i zato što nije poput ljudskih ideologija, a u njemu ima mjesta za svakoga čovjeka koji iskreno traži sreću.

Božić izaziva i privlači istinom, čak i onda kada se čovjek namjerno od njega želi udaljiti ili ga pretvoriti u neko sredstvo zabave radi zemaljske koristi. 'Takve karikature božićnoga slavlja, koje se ponekad žele nametnuti, pojedincima i društvu donose samo pogubno zavaravanje, ostavljajući tek pojačan okus gorčine i razočaranja, otvarajući izvore novih nesuglasja, nesporazuma i sukoba'. Bozanić kaže i da je Božić otvaranje prostora Bogu u kojemu se čuje govor obećanja i nade, a ponovno započeti od Boga ključno je pitanje suvremenosti, na koje često upozorava i Papa.

Po njegovim riječima, Sveti Otac napominje da je mentalitet koji se odriče nadnaravnoga nesposoban razumjeti i očuvati vrijednost čovječnosti, što je stvorilo krizu koju živimo, 'koja je prvotno kriza značenja i vrijednosti, a koja se tek odražava u gospodarskoj i društvenoj krizi'.

Božić otkriva pravu vrijednost čovjeka i oživotvoruje obećanje ljudske besmrtnosti, privlači ljepotom dolaska, ali ta ljepota ovisi o stavu iščekivanja, onaj tko ne čeka gorljivim srcem, dolazak mu može djelovati blijedo i nedorečeno, a kršćansko čekanje je sve dublje upoznavanje Onoga koga se čeka, stoji u poruci.

Kardinal Bozanić podsjeća da je Papin ovogodišnji pohod Hrvatskoj pokazao istu snagu i vrijednost koja se nalazi u središtu proslave Božića. 'Kako je samo bilo dirljivo, poučno i nadahnjujuće živjeti dane toga zajedništva. Otkrili smo ponovno ono lice Crkve i Hrvatske koje raduje, s kojim se lako suočava sa svakom poteškoćom', istaknuo je.

Po njegovim riječima, Papin pohod usmjerio je pozornost i na mlade 'izrasle iz obiteljskoga ozračja i društvenih okolnosti, tijekom posljednjih dvadeset godina obilježenih snažnim gibanjima, od nametnutoga napada i strašnoga rata protiv hrvatske slobode do previranja s uznemirujućim predznacima iskrivljavanja prošlosti i nijekanja kršćanskih vrijednosti'.

O Papinu pohodu hrvatska katolička mladež očitovala je da zna živjeti Kristov dolazak, da prepoznaje ljepotu Crkve i nosi poruku nade, a od odraslih traže iskrene i istinite odgovore na pitanja i čežnje koje žive u njima', rekao u poruci kardinal Bozanić. Hrvatsko društvo snagom Kristova utjelovljenja može doživjeti preporod i obnovu, ako odgaja za kršćanske vrijednosti. Naraštaj hrvatskih djevojaka i mladića to očekuje te pokazuje da je spreman založiti se za to.

Kao još jedan razlog privlačnosti Božića kardinal je izdvojio što je on 'otvoren prostor susreta, tako potreban čovjeku'. Ljubav u susretu s Bogom nije prolazan osjećaj, i nije samo osjećaj, nego način življenja u kojem je čovjek spreman trpjeti i to trpljenje ne shvatiti kao žrtvu, nego kao radost. 'Tu je srce Božića. Ako smo to spremni usvojiti, otkrit ćemo što se sve krije iza ukrašavanja, blagosti, pjesama, darivanja, nježnosti, susretljivosti', dodao je.

Pozvao je hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te unesu zajedničku molitvu u svoje domove. 'Tamo gdje se zajednički moli nestaju sukobi i svađe, nestaju nepravde i nasilja, nepoštenja i sebičnosti, srca se mijenjaju i jača sigurnost Božje prisutnosti koja u trpljenju ne vidi besmisao, nego Božje lice iz noći Rođenja i u svjetlu Uskrsnuća', naglasio je.
'Sretan vam Božić i neka iz te sreće izvire blagoslov za novu 2012. godinu', poručio je Bozanić.