APEL DINKA PINTARIĆA

Sisački gradonačelnik: Milanoviću, spasi Željezaru!

19.12.2011 u 21:36

Bionic
Reading

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić dopisom je apelirao na budućeg premijera Zorana Milanovića da se hitno uključi u rješavanje situacije u Sisku i sisačkoj Željezari a obzirom da je Milanović u predizbornoj kampanji rekao kako neće dopustiti gašenje Željezare

U pismu Pintarić obrazlaže: 'Grad Sisak stoji iza opravdanih gospodarsko-socijalnih zahtjeva Sindikata metalaca Hrvatske u CMC-u kojima se od CMC-a i Vlade Republike Hrvatske traži da se što hitnije pronađe novi kupac koji će zadržati sve radnike CMC-a sa svim njihovim stečenim pravima, te odmah nastaviti proizvodnju u ovoj tvornici. Naime, tvrtka CMC Sisak godišnje je u gradski proračun za komunalnu naknadu uplaćivala 4,42 milijuna kuna, a kroz prirez i porez na dohodak 1.100 zaposlenika ove tvornice u gradski se proračun uplaćivalo 6,36 milijuna kuna.

Osim toga, zbog odlaska CMC-a doći će do paralize života u gradskom naselju Caprag, naselju kojem živi oko 6.000 stanovnika i u kojem je većina radnika vezana za CMC. Ukoliko se radnicima ne osigura posao i plaća, moji sugrađani neće moći izvršavati ni svoje obveze plaćanja računa za struju, vodu, odvoz smeća, centralnog grijanja čime će, osim gradskog proračuna, u probleme doći i poslovanje gradskih, ali i državnih tvrtki.

Stoga smo Vam, kao budućoj najodgovornijoj osobi u državi, slobodni predložiti da se što hitnije stupi u kontakt sa svim kupcima koji su u prijašnjim postupcima prodaje Željezare Sisak bili zainteresirani za kupovinu ove tvornice kao i subjektima koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost, jer bi netko od njih mogao pronaći ekonomsku opravdanost kupnje moderniziranih pogona CMC-a.

Također Vam, kao jedno od rješenja, predlažemo da se država direktno uključi u rješenje problema na način da, kroz Vama odgovarajući modalitet, preuzme nastavak proizvodnje i isplatu plaća zaposlenicima u Željezari Sisak do pronalaženja novog kupca. Kao čelnik grada, kojem u slučaju hitnog nerješavanja ovog problema prijeti paraliza sustava, molim Vas da se osobno aktivno uključite u rješavanje ovog problema, a ja i moje službe stojimo Vam na raspolaganju za sve potrebne akcije', stoji na kraju pisma kojeg je gradonačelnik Siska Dinko Pintarić uputio budućem hrvatskom premijeru, piše Jutarnji list.