IZGLASAN PRORAČUN ZA 2012.

SDP i Bandić opet na istoj strani

19.12.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba prihvatila je sa 40 glasova za i pet protiv proračun za 2012. godinu u visini od 6,72 milijarde kuna kako ga je predložio gradonačelnik Milan Bandić. Protiv proračuna bili su zastupnici HDZ-a. Također je prihvaćena i nova cijena vrtića, koja će s prvim danom iduće godine iznositi 300 kuna za sve

Na taj način završila je jednogodišnja trakavica i sukob na relaciji gradonačelnik Milan Bandić - Skupština oko cijene vrtića. U 'češljanju' proračuna između dva čitanja Bandić je usvojio većinu skupštinskih prijedloga, što je i dovelo do njegova prihvaćanja.

Zagrebački holding iz proračuna će dobiti rekordnih 1,95 milijardi kuna, što će mu biti dovoljno, uz manje korekcije cijena komunalnih usluga i poskupljenje javnog gradskog prijevoza, da preživi iduću godinu.

Da je oko proračuna postignut kompromis kojim se izbjegao, kako je to gradonačelnik rekao, cirkus i mogući izbori za Skupštinu, moglo se čuti i s govornice.

'Proračun je normalan. To je najbolja riječ. Govori se o kompromisu gradonačelnika i SDP-a... Kompromis je tu da ne radimo cirkus. Ovo je kompromis na dobrobit građana. Naravno da Sveto Trojstvo, gradonačelnik, Skupština i Holding, razgovaraju i surađuju. Pa neću u ključnim odlukama razgovarati sa Saborom ili Gradskim vijećem u Splitu.

Zahvaljujem svima koji su davali prijedloge i kritike. Prihvatio sam ono što je normalno i realno. Više ne mogu prihvatiti. Žvaka se ne može baš toliko rastegnuti. Ovih dana puno se pisalo o svrgnuću gradonačelnika. Nisam ja diktator da me se mora svrgnuti. Još samo nedostaje da trubači dolaze ispred mojeg stana u Bužanovoj i traže moju smjenu.

Da se uplašim i skočim s četvrtog kata. O komunalnim uslugama mogu reći da ih nismo povećavali četiri godine. Trebali smo svake godine to činiti pomalo. Ali sada ćemo to ispraviti. Dogovarat ćemo se i dalje kako da po leđima građana lupimo što manje', kazao je Bandić.

Iako se u Skupštini očekivala i repriza prošlogodišnje sjednice, kada je šef gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić glasao protiv proračuna i protiv ostatka SDP-a, to se ovoga puta nije dogodilo, iako se na klubu zastupnika oštro protivio usvajajnju ključnog dokumenta za 2012.

No, da mu je bilo nelagodno, vidjelo se i za samog glasovanja. Bernardić je, naime, zabio glavu u klupu, stidljivo podigao ruku za, čime si je vjerojatno osigurao funkciju predsjednika Skupštine budući da Boris Šprem prelazi na poziciju predsjednika Sabora.

Kao razlog za neprihvaćanje proračuna HDZ-ovci su naveli njegovu razvojnu komponentu koja je po njihovu mišljenju u potpunosti marginalizirala male i srednje poduzetnike.

'S ovim proračunom Zagreb će stagnirati. Razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a Zagreb je grad obrtnika, potpuno je zapostavljen i zbog toga je HDZ, protiv proračuna', kazala je Margareta Mađerić

Iako su na jučerašnjem klubu SDP-a, koji je trajao pet sati, bili podijeljeni oko prihvaćanja proračuna, na kraju je prevladalo mišljenje većine koja je bila sklona prihvaćanju istog s obzirom da je Bandić uvažio sve primjedbe između dva čitanja.

'Proračun je realan i uravnotežen. Ovo nije ni Bandićev ni skupštinski proračun. Ovoj je proračun građana grada Zagreba, a neke političke bitke nastavit ćemo na drugim poljima', zaključio je SDP-ovac Igor Rađenović. Je li pritom mislio na mogući referendum za smjenu gradonačelnika kojeg SDP najavljuje već duže vremena može se samo nagađati.