MESIĆ O RATNIM ZLOČINIMA

Prije svakih izbora napuhuje se jedan problem

08.04.2009 u 19:12

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić za današnjeg je posjeta otoku Krku ocijenio kako se u Hrvatskoj uoči svakih izbora pokušava napuhati jedan problem kako građani ne bi razmišljali o tome što ih stvarno pritišće - o krizi, manjim plaćama, nedostatku radnih mjesta, nego kako bi se, kao u najnovijem slučaju, orijentirali prema Drugome svjetskom ratu

Predsjednik je odgovarajući na novinarska pitanja izjavio i da smo od stvaranja Hrvatske imali vremena procesuirati sve i svakoga, za koga je bilo dokaza, te da sada uoči izbora treba pogledati unatrag pa će se vidjeti tko i zašto pokreće neke stvari. Svaki zločin treba osuditi, ali pritom moramo točno znati o čemu se u stvari radi, rekao je Mesić u Staroj Baškoj na otoku Krku odgovarajući na novinarsko pitanje treba li isti kriterij uvažiti za osudu zločina u Drugome svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Predsjednik Mesić posjetio je danas Primorsko-goransku županiju, obišao je klizalitše u Delnicama, otvorio izložbu suvenira u Opatiji i posjetio gradilište vodovoda u Staroj Baškoj. Nije dobro da se prije izbora ide s određenim, čini mi se, neprovjerenim informacijama, a ako treba utvrđivati bilo koji zločin iz Drugoga svjetskog rata, to ne mogu učiniti priučeni forenzičari, političari ili političari opće prakse, nego pravi forenzičari koji će utvrditi činjenično stanje, a onda - ako postoji sumnja za bilo koga, treba pokrenuti postupke, rekao je Mesić.

'Nije u redu ni da bilo tko manipulira nečijim posmrtnim ostacima, a ako tko treba baviti se njima, to moraju stručnjaci, to ne mogu forenzičari Hrvatskoga helsinškoga odbora', rekao je među ostalim Mesić i istaknuo kako HHO može tražiti da se utvrde činjenice i odgovornost počinitelja bilo kojih zločina, ali oni ipak nisu istražitelji.
'Oni ne mogu sa sigurnošću tvrditi tamo gdje još nema dokaza, a pogotovo ne smiju razvlačiti nečije kosti jer to je boguhulno', ocijenio je Mesić.

Komentirajući poziv kardinala Bozanića bankama da smanje kamate, rekao je kako o tome treba pitati bankare i dodao da je dobro, posebice za građane, što je uputio poziv za snižavanje kamata. Pitanje je koliko će to banke poslušati jer njima je jedini motiv profit, rekao je Mesić, dodajući da bi regulativom trebalo pokušati zaustaviti korištenje krize za stjecanje bankarskih profita.

Govoreći o terminalu za ukapljeni prirodni plin, Mesić je podsjetio da je iz Katara bilo zanimanja za ulaganja u terminal te da su pregovori prekinuti zbog prosvjeda i neslaganja nekih udruga za zaštitu okoliša. Sada više nemamo tog ulagača, koji je htio uložiti dvije milijarde dolara, ali možda o nekoj njihovoj budućoj investiciji nešto doznamo kada u Hrvatsku dođe katarski emir Eltani, rekao je Mesić i dodao da je za izgradnju LNG terminala na Krku osnovan europski konzorcij u kojemu su i naše tvrtke te kako bi bilo dobro da se taj posao što prije ostvari.

Na novinarsku zamolbu da komentira današnju izjavu Ivana Zvonimira Čička po kojoj je Josip Manolić od 1945. do 1963. upravljao svim zatvorima i koncentracijskim logorima u Hrvatskoj, a Josip Boljkovac bio kriv za neka smaknuća te da predsjednik Mesić to zna, da ih štiti, predsjednik Mesić je odgovorio da u načelu ne komentira Ivana Zvonimira Čička 'jer vrijeme uvijek ono što on tvrdi poslije demantira.'