SUTRA ODLUKA O PRORAČUNU

Hoće li Zagreb u prijevremene izbore?

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština na sjednici u ponedjeljak odlučivat će prolazi li ili pada gradski proračun za 2012. koji je predložila gradska uprava s gradonačelnikom Milanom Bandićem na čelu, ovaj put u drugom čitanju i s amandmanima gradskih zastupnika, a o tome će ovisiti i hoće li se grad suočiti s mogućnošću prijevremenih lokalnih izbora

'Ako se ne prihvati predloženi proračun, zna se procedura, no ne bojim se izbora', poručio je gradonačelnik Bandić uoči skupštinske sjednice i naveo da su u gradskoj upravi nastojali prihvatiti većinu zastupničkih amandmana na proračun za 2012. iz prethodne rasprave predložen u visini od 6,650 milijardi kuna. Među prihvaćenim amandmanima je i povećanje stavke za subvencije ZET-u te stavke za podružnicu Upravljanje športskim objektima.

Na dnevnom redu je i izvješće o stanju gradske imovine za 2010. s obrađenim primjedbama i prijedlozima iznesenim na sjednicama skupštinskih radnih tijela. Tu su i prijedlozi odluka o dodjeli financijskih potpora za programe i projekte udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba iz područja promicanja zdravlja i područja branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, boraca iz Drugog svjetskog rata i civilnih invalida rata te iz područja promicanja ljudskih prava, temeljnih vrijednosti Europske unije, zaštite okoliša i održive energetske politike itd.

Raspravljat će se i o nekoliko prostorno-planskih dokumenata koji su već bili na dnevnom redu skupštinske sjednice, a sada su dorađeni, poput prijedloga odluke o izradi urbanističkog plana uređenja Muellerova brega i prijedloga zaključka o provedbi projekta gradnje podzemne garaže s trgovačko-uslužnim sadržajima i športskom dvoranom na lokaciji srednjoškolskog igrališta Savska - Kačićeva - Klaićeva - Kršnjavoga po modelu javno-privatnog partnerstva.

Na skupštinskoj sjednici je oko 40-ak točaka, među kojima su izvješće o radu Gradskog zavoda za prostorno uređenje za 2010, plan zaštite i spašavanja za područje grada Zagreba, nekoliko točaka o kupnji i prodaji zemljišta te imenovanju ravnatelja gradskih kulturnih ustanova.

NA POMOLU KOMPROMIS BANDIĆA I SDP-A?

Ne bude li Bandić opstruirao rad Gradske skupštine (odnosno bude li provodio njezine odluke), SDP zauzvrat neće inzistirati na raspisivanju referenduma za njegov opoziv i pričekat će redovne lokalne izbore 2013. godine. Takav dogovor, piše Jutarnji list, navodno je na pomolu.

Izvor iz SDP-a Jutarnjem je kazao da SDP-u nije u interesu prijevremenim izborima otežati funkcioniranje metropole te imati probleme u Zagrebu, jer se Vlada prvenstveno mora baviti rješavanjem teške gospodarske situacije u zemlji.

'Izgledno je da ćemo prihvatiti prijedlog proračuna za 2012. godinu, a odnedavno je izgledno da se neće mijenjati ni Zakon o referendumu. Većina SDP-ovih zastupnika u Gradskoj skupštini spremna je podržati Bandićev novi prijedlog jer je pristao na gotovo sve naše zahtjeve. Ujedno, dio zastupnika skloniji je ideji da se izbori održavaju u redovnom terminu, odnosno 2013, što je 'demokratskija' procedura od izvanrednih izbora. Takvom razmišljanju sklon je i vrh stranke, a kompromis s Bandićem ima naklonost samog Iblerova trga', kazao je Jutarnjem izvor iz SDP-a.

Bandić je, doznaje Jutarnji iz njemu bliskih krugova, navodno pristao na takva pravila igre, jer mu je u interesu zadržati gradonačelničku fotelju, ali i jer 'ima dobar politički instinkt za preživljavanje'.

Bandić je prvi ustupak napravio s vrtićima, no dio SDP-a ipak mu ne vjeruje. 'Pokazalo se da Bandić izigra povjerenje na prvom zavoju. Ne ići na opoziv gradonačelnika Bandića značilo bi da ćemo izgubiti još dvije proračunske godine. Ne bude li funkcionirao Zagreb, i sama vlada mogla bi zbog toga imati problema', kazao je Jutarnjem izvor iz zagrebačkog SDP-a koji se protivi suradnji s Bandićem.