U SABORU 11 ISTRANA

Istarski zastupnici za decentralizaciju i pokretanje gospodarstva

18.12.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Istarska županija može se pohvaliti time da u sedmi saziv Hrvatskog sabora šalje 11 zastupnika, što budi nadu da će nova vlada posvetiti više pozornosti tom poluotoku

Zastupnicima koji su se već dokazali predanošću u ranijim saborskim sazivima, Damiru Kajinu (IDS) iz Buzeta, Silvanu Hrelji (HSU) iz Pule i Tanji Vrbat (SDP) iz Umaga, u klupama pobjedničke koalicije pridružit će se nekoliko novih stranačkih kolega. Kao nove snage iz Kukuriku koalicije dolaze Peđa Grbin (SDP) i Valter Boljunčić (IDS) iz Pule te Giovanni Sponza (IDS) iz Rovinja, a očekuje se da će zastupnički mandat dobiti i Ada Damjanac (SDP) iz Fažane, koja bi, navodno, došla na mjesto Željka Jovanovića. Iz redova oporbenjaka Istru će predstavljati laburistica Nansi Tireli iz Labina te iz redova HDZ-a Davor Božinović iz Pule.

Izabranim zastupnicima s općih lista treba pridodati i dva zastupnika nacionalnih manjina: Furija Radina iz Pule, koji je prošao glatko jer nije imao konkurencije među Talijanima, i Nedžada Hodžića iz Poreča, novog zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

'Zalagat ću se da se u privredi i gospodarstvu okrenemo proizvodnji, umjesto dosadašnje usmjerenosti uvoznoj privredi', kaže IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić, koji će od četvrtka dijeliti saborsku klupu sa stranačkim kolegama Damirom Kajinom i Giovannijem Sponzom. Docent matematičke znanosti i pročelnik Odjela ekonomskog fakulteta Mijo Mirković pri pulskom Sveučilištu Juraj Dobrila, ističe da će mu, uz lokalne teme koje su mu najbliže zbog angažmana u gradskom vijeću Pule, svakako jedan od prioriteta biti zalaganje za bolji položaj znanja i obrazovanja. Kako smatra, više treba ulagati u znanstvene projekte i kadrove, a od lokalnih tema predsjednik pulskog IDS-a kao najvažniju ističe decentralizaciju.

Umjesto predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, koji se izjasnio da ostaje na čelu Istarske županije, u Hrvatski sabor ulazi rovinjski gradonačelnik i dopredsjednik IDS-a Giovanni Sponza. Gradonačelniku teče treći mandat, no u parlamentu će biti novak, kao i kolega Boljunčić, pa će IDS-ov Klub zastupnika predvoditi u prethodna tri saborska mandata prekaljeni Damir Kajin

Iz osme izborne jedinice u Sabor dolazi još jedan Puljanin s liste pobjedničke Kukuriku koalicije, SDP-ovac Peđa Grbin. Kako veli, prioritet će mu biti proračun, odnosno zalagat će se da se poveća iznos koji će se vraćati u Istru te da se važni projekti, kao što su nova pulska bolnica i cestovna infrastruktura, realiziraju što prije. Iako je nov u parlamentu, može se reći da je već iskusan političar s obzirom da je od 2005. do 2009. bio član pulskog poglavarstva, a na zadnjim lokalnim izborima ušao je u gradsko vijeće Pule kao koalicijski kandidat SDP-a i IDS-a. Grbin radi u svom odvjetničkom uredu u Puli, pa su mu stoga i pravne teme bliske te će se, kaže, u parlamentu zalagati za poboljšanje zakonodavstva.

'U zadnjih osam godina zakoni su donošeni kao na tekućoj vrpci, bez promišljanja kakav će učinak biti u primjeni i hoće li se kositi s nekim od prethodno donesenih', veli Grbin. Kao primjer navodi lane donesene izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji su doneseni samo zbog izbora jer se ne mogu primijeniti bez ortosnimaka. 'Kod nas se još uvijek primjenjuju zakoni iz 30-ih godina, primjerice o sudskom izvanparničnom postupku, kojih nema na internetu i gotovo da ih ne možete pronaći', kaže Grbin. Dodaje da bi se 'tko god bio na vlasti, i za to trebao pobrinuti', a osobno će se zalagati i da se ukine novi Ovršni zakon, po kojem se ovršni postupak prepušta privatnicima.

Uz Peđu Grbina, boje Istre u sedmom sazivu Sabora zastupat će i Umažanka Tanja Vrbat, a ukoliko uđe, i načelnica Općine Fažana Ada Damjanac, pa bi istarski SDP bio izjednačen po broju zastupnika s IDS-om. Magistrica politologije Tanja Vrbat, kojoj slijedi drugi saborski mandat, veli da još nisu održali sjednicu Kluba, no na temelju iskustva iz prošlog saziva pretpostavlja da će se nastaviti baviti vanjskom politikom i europskim poslovima, a kao diplomiranu politologinju posebno je zanimaju ustroj države, ustavna pitanja te Izborni zakon koji, napominje, treba pod hitno mijenjati.

Iz redova oporbe u parlament su ušli koordinator za osmu izbornu jedinicu, HDZ-ov ministar obrane i rođeni Puljanin, Davor Božinović, te Nansi Tireli iz redova Hrvatskih laburista, stranke koja je, premda nova na hrvatskoj političkoj sceni, sa šest zastupničkih mjesta po mnogima najveće iznenađenje ovih parlamentarnih izbora. 'Želim mijenjati svijet i zato sam u Laburistima. Iskreno vjerujem da bi sve moglo biti drukčije', kaže Tireli, naglasivši da će se kao stručna ekonomistica i poduzetnica sa 22-godišnjim stažem posebno zalagati za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te bolji socijalni položaj građana, naročito onih kojima je pomoć doista potrebna, a nemaju ili ne znaju kome se obratiti.