SIGURNOST

Milanović postao štićena osoba i dobio blindirani BMW

17.12.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Mandatar nove vlade Zoran Milanović postao je štićena osoba i od sada ima policijsko osiguranje 24 sata na dan

Zaštita Zorana Milanovića i njegove obitelji bit će za policiju najsloženiji zadatak do sada jer Hrvatska prvi put dobiva premijera koji ima dvoje malodobne djece, na čije će se osiguranje zasigurno morati obratiti dodatna pozornost, piše Vecernji.hr. U prvom jutru nakon što je postao štićena osoba, Milanović je bacio smeće, a jedan od osobnih čuvara otvorio mu je vrata BMW-a serije 7, a budući premijer Kukuriku vlade udobno se smjestio na stražnje desno sjedalo skupocjenog i blindiranog automobila. Stražnje desno sjedalo i u svijetu je mjesto na kojem sjede štićene osobe. Mandatar Milanović tada je krenuo u novi radni dan, u kojem slaže križaljku nove vlade, u pratnji dvaju BMW-a serije 5.

A koliko je zapravo siguran BMW 7, službeni automobil mandatara nove hrvatske vlade? Taj automobil zapravo je poput mini tenka i zadovoljava balističku zaštitu razine VR7, odnosno riječ je o blindiranom automobilu otpornom na sve vrste projektila iz ručnog oružja te na manje eksplozivne naprave.

U premijerovu automobilu, kad je posrijedi posebna oprema, nalazi se komunikacijski sustav s mikrofonom i zvučnicima koji omogućava komunikaciju s ljudima izvan automobila bez otvaranja prozora ili vrata. Od sigurnosnih elemenata dodani su alarmni sustav u slučaju napada, sustav za gašenje požara sa senzorom temperature u odjeljku motora i ispod vozila te detektor otrovnih plinova u slučaju napada bojnim plinovima. Pametni ventilacijski sustav nadzire kakvoću zraka te reagira zatvaranjem prozora i dovoda svježeg zraka ako je riječ o napadu otrovnim plinom. U slučaju otkrivanja otrovnih plinova svi se prozori automatski zatvaraju, središnji sustav zaključava sva vrata, zatvaraju se ventilacijski otvori. Dodatna oprema za vlade, diplomate i državne službenike uključuje držače zastava i odjeljke na središnjoj konzoli za pištolje i dva mitraljeza. U tu opremu ulazi i vanjski reflektor koji se postavlja na krov vozila te LED bljeskalice integrirane u prednju masku.