ZA JEDNAKA PRAVA

Prosvjed splitskih srednjoškolaca zbog državne mature

16.12.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Nezadovoljni programom državne mature, koji je pisan po gimnazijskom programu i nije usklađen sa satnicom stručnih škola, stotinjak učenika splitskih strukovnih škola okupilo se danas na prosvjedu pred zgradom Splitsko-dalmatinske županije.

Kako se čulo od učenika, podupiru ih i njihovi profesori, a prosvjedovat će dok im se ne ispune zahtjevi. Među njima je bilo i učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Graditeljske škole, Medicinske, Pomorske, Tehničke i Umjetničke škole. Nosili su transparente s napisima: „Državna matura-državna tortura!“, „Znanje za sve!“, „Nemamo novca za pripreme“, „Biraj a) A razinu ili b) B razinu“ te „Di su naša prava?“

Učenica Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Marija Matulić, jedna od organizatorica prosvjeda, kazala je da su učenici prisiljeni na prosvjed i zato što nisu nikad pisali pokusnu maturu te da u pripremama za maturu ovise o profesorima.

"Mi te pripreme moramo platiti ili ovisimo o dobroj volji naših profesora“, dodala je.

Na prosvjed pred županijsku zgradu Marija Matulić svoje je kolege pozvala preko društvene mreže gdje joj se odazvalo 1685 učenika splitskih strukovnih škola, a dobili su potporu od kolega iz Metkovića, Ploča, Makarske, Slavonskog Broda, Čakovca, Varaždina, Zagreba te iz Pule u kojoj su također prosvjedovali srednjoškolci.

„Mi želimo prilagodbu državne mature za učenike stručnih škola. Želimo da taj program bude prilagođen svima te da učenici strukovnih škola imaju jednaku priliku kao i gimnazijalci upisati škole, a ne da se moramo pripremati za to. Naša generacija nije bila upoznata s novim programom državne mature koji se četiri puta mijenjao, a sada jednostavno nema vremena da nadoknadimo satnicu koja se gubi, a i program je otežan“, čulo se od prosvjednika.