CIJEPITI SE ILI PREBOLJETI?

Gripa stiže nakon blagdana

16.12.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Iako sezona gripe još nije počela, to bi se moglo promijeniti nakon predstojećih božićnih blagdana. Sporadični slučajevi zabilježeni su u sjevernoeuropskim zemljama, dok bi širenje virusa u naše predjele mogla pospješiti predstojeća skijaška sezona te blagdanske migracije. Cjepivo je davno nabavljeno, odaziv je nešto slabiji no prošle godine, no ponovno se nameće pitanje treba li se uopće cijepiti protiv gripe ili je prokuživanje najbolja zaštita?

'Kod nas gripe još nema, no najčešće dođe nakon blagdana. ljudi putuju van pa donesu, no nekada se zna pojaviti i prije Nove godine', rekao je za tportal Bernard Kajić epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Napominje kako se u jednoj sezoni uglavnom očekuje jedan val gripe, no u posljednje dvije sezone imali smo dva vala gripe, i to tipa A i tipa B.

'I to je moguće, ali je ipak češće da istovremeno stignu oba tipa', kaže Kajić. Na širenje virusa utječu i vremenske prilike. Predstojeće zahlađenje pospješuje širenje gripe s obzirom da virusi bolje preživljavaju na hladnom, pojašnjava epidemiolog.

Za ovu je sezonu spremno 610 tisuća doza cjepiva, a Kajić kaže kako o odazivu može govoriti tek po završetku sezone cijepljenj,a no kako je, sudeći prema njegovim informacijama s terena, nešto slabiji odaziv nego prošle godine.

'Preboljeti gripu najbolja je zaštita'

Dok službeni hrvatski zdravstveni establišment dosljedno kopira zapadnoeuropske trendove forsirajući cijepljenje protiv gripe,

epidemiolog Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo splitskoga Medicinskog fakulteta smatra kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne bi smio 'potrošiti ni lipe za cjepivo protiv gripe'.

Smoljanović kaže kako su on, ali i mnogi drugi bili do 2009. godine u zabludi. Zahvaljujući lažnoj pandemiji, tada zvane svinjske gripe, uvedena je laboratorijska metoda praćenja oboljelih i umrlih od gripe. Svjetska zdravstvena organizacija predviđala je između 250.000 i pola milijuna umrlih, dok je u dvije sezone od virusa H1N1 umrlo u svijetu svega 25 tisuća ljudi

Ugledni medicinski časopis Lancet
nedavno je, kaže Smoljanović, objavio studiju koja je pokazala kako je učinkovitost cijepljenja protiv gripe na 59 posto. 'Kada se prosječno zaštićuje tek svakog drugog, ta se mjera uopće se ne može i ne smije masovno primjenjivati, a kod nas se cijepi između pola milijuna do 600 tisuća osoba, a to je masovna primjena', kaže Smoljanović, dodajući kako cjepivo treba biti dostupno, no oni koji se žele cijepiti trebaju ga i platiti, a ne da se doze većim dijelom sufinanciraju preko HZZO-a. To, kaže, potvrđuju iskustva iz 2009. kada cijela južna hemisfera uopće nije imala cjepiva, dok ga je sjeverna hemisfera masovno primijenila - smrtnost na južnoj nije bila ništa veća nego na sjevernoj.

Uz to se pokazalo kako je smrtnost u drugom valu gripe bila znatno manja ako je broj prokuženih, tj. preboljelih u prvom valu bio veći. 'Prokuživanje je najbolja zaštita od gripe. Otkud meni kao liječniku pravo da uskratim svakom čovjeku stjecanje prirodnog imuniteta koje ga štiti čitav život?!', pita se Smoljanović. Dodaje kako je cijepljenje ozbiljna stvar, kako je svaki cjepitelj cijepljeniku dužan reći kako cjepivo štiti samo u 50 posto slučajeva. 'No iz vrha zdravstva niste niti ćete čuti da cjepivo štit svakog drugog, oni guslaju stalno isto', kaže epidemiolog.

Nagrađeni za širenje panike

Govor Ewe Kopacz

Oni koji su prije dvije godine, za vrijeme famozne svinjske gripe, provodili i sudjelovali u kampanji panike i informacijskog terorizma, kako kaže Smoljanović, za svoj su 'doprinos' nagrađeni uzletom u karijeri. Spomenuo je sir Liama Donaldsona koji je 2009. 'vikao' kako će dnevno od virusa H1N1 umirati 600 Britanaca, a toliko ih je umrlo u cijeloj sezoni. 'Za kampanju panike i informacijskog terorizma postao je glavni savjetnik za zdravstvo britanske vlade', tvrdi splitski epidemiolog.

Spomenuo je i tadašnju izvršnu direktoricu europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije koja, tvrdi Smoljanović, 2009. nije htjela objavljivati ništa što bi se kosilo stavu WHO-a. Ona je promaknuta u direktoricu svjetskog WHO-a. U isto vrijeme, nad onima koji misle drugačije, kao što je tadašnja poljska ministrica zdravstva Ewa Kopacz koja se odlučno usprotivila uvozu cjepiva, provodi se hajka. 'Ja sam odmah rekao da se potpuno s njom slažem. No kod nas je ona od akademskih sveučilišnih profesora i liječnika proglašena šizofreničarkom, kao i svatko tko ju podržava. Tražili su i da meni daju otkaz, apelirali na dekana da mi zabrani javne istupe, no nisu', zaključuje Smoljanović.