NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

U Zagrebu poskupljuju voda, čistoća i ZET

16.12.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Od 2012. godine u Zagrebu će poskupjeti voda, komunalne usluge i prijevoz ZET-om. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić potvrdivši da je s Upravom Zagrebačkog holdinga već obavio dvije runde pregovora na navedenu temu

Hoće li poskupljenje biti od 1. siječnja ili nešto kasnije i koliko će iznositi u postocima, Bandić nije želio otkriti, uz dodatak da još nije dobio prijedlog s konačnim brojkama iz ZGH.

'Cijene u Zagrebu zadnji put su promijenjene prije četiri godine i u trenutku kad je država povisila PDV one se nisu mijenjale. Nažalost, ovako više ne možemo, morat ćemo se svesti u realne okvire i doći će do određenih korekcija', istaknuo je Bandić i dodao da su cijene usluga u Zagrebu niže nego u ostatku Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama, ZGH želi povećati cijenu godišnjih pretplatničkih karata za ZET, a prve kalkulacije su pokazale da bi najveći danak trebali platiti studenti i učenici koji sada plaćaju mjesečnu kartu za neograničeni prijevoz 83 kune.

Iako je poskupljenje još u fazi razrade, nije isključeno da se cijena za dvije navedene kategorije izjednači s radničkim pokazom koji stoji 290 kuna mjesečno. Također se razmatra da se uvedu popusti za godišnje karte radnicima da bi se pomoglo poslodavcima koji ih plaćaju.

Što se tiče vode, ona bi, prema radnom prijedlogu, značajno poskupila za građanstvo, dok bi se gospodarstvu smanjila. Naime, Zagreb ima veliku razliku između cijena vode za građane i gospodarstvo. S cijenom pročišćavanja, ona za građane iznosi 11,22 kune, a za gospodarstvo 28,70kuna

Upitan kako misli odobriti povećanje cijena s jedne strane, a s druge ZGH ne ostvaruje uštede i njegovi radnici slovom kolektivnog ugovora, koji im je baš on potpisao, imaju prava kakva ima rijetko tko u Hrvatskoj, gradonačelnik je napomenuo da će 'štednja i racionalizacija poslovanja Holdinga biti jedan od uvjeta za povećanje cijena'.

Objašnjavajući zašto je odlučio u Skupštinu poslati novi, bitno korigirani, prijedlog s cijenama vrtića po kojem bi svi plaćali jedinstvenu cijenu od 300 kuna gradonačelnik je naglasio kako je razum morao prevladati.

'Nikad nisam pojeftinjivao niti poskupljivao cijene vrtića nego sam provodio odluke Skupštine. Kada sam vidio da moj prvi prijedlog, zasnovan na dohodovnom cenzusu, neće proći bio sam razuman. Zagreb će i dalje imati najjeftinije vrtiće u Hrvatskoj. Izjednačili smo i subvencije privatnih i vjerskih vrtića s gradskima i to Grad košta 30 milijuna kuna.

Više nema djece prve i druge kategorije. Od svog prijedloga u 2011. nikad nisam odustao. Ovo je prijedlog za 2012.', kazao je Bandić završivši uz poruku kako ne može uvijek proći sve što on predloži, ali uz dodatak da će se već za godinu dana pokazati kako je bio u pravu.