500.000 KUNA HDZ-U I HSS-U

Spačva najavila otkaze za 108 radnika

08.04.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Ukoliko se nastavi s pogoršanjem financijskog i gospodarskog stanja vinkovački drvoprerađivač Spačva otpustit će 108 radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme koji imaju manje od pet godina radnog staža, rekao je danas predsjednik Radničkog vijeća Spačve Ivan Božićević na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Vukovarsko-srijemske županije

VUKOVAR - "Predlagali smo da se socijalnim zbrinjavanjem obuhvate ljudi pred mirovinom ili čak da se skrati radni tjedan na četiri dana samo da se sačuvaju radna mjesta. Bojim se da ćemo uskoro pasti na 500 zaposlenika i prijeći na rad u jednoj smjeni, a to sluti na propast Spačve", upozorio je Božičević.

Vinkovačka Spačva krajem prošle godine, zbog pogoršanja financijske i gospodarske situacije, nije produljila ugovore na određeno vrijeme za tristotinjak radnika.

U Spačvi trenutačno radi oko 700 zaposlenih, dok je početkom prošle godine broj zaposlenih bio veći od 1.100.

"Izvoz u cjelokupnoj drvnoj industriji Hrvatske pao je za 42 posto, a takav negativan trend prati i naša tvrtka. Doduše, još uvijek redovito isplaćujemo plaće, nismo blokirani niti jedan dan, a plan socijalnog zbrinjavanja morali smo donijeti kako bismo sačuvali likvidnost tvrtke. Na žalost, otkazi su posljednja i najteža mjera koju moramo poduzeti", rekao je predsjednik Uprave Spačve Dario Puljiz.

Prema njegovim riječima, u zalihama gotove robe nalazi se protuvrijednost čak 20 mjesečnih plaća za sve zaposlenike Spačve.

Unatoč činjenici da zaposlenike plaća oko 2.500 kuna mjesečno, Spačva je prošle godine uspjela smoći dovoljno financijske snage te dvjema strankama vladajuće koalicije – HDZ-u i HSS-u – donirati ukupno pola milijuna kuna.