NEEKOLOŠKA I NELEGALNA

Aktivisti Zelene akcije pred Vladom protiv HE 'Ombla'

15.12.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije danas su, uz potporu nekoliko udruga, pred vladinom zgradom održali konferenciju za novinare o kreditu za Hidroelektranu 'Ombla' zahtijevajući od nove vlade da spriječi HEP da kao državno poduzeće uzme zajam za tu, kako su naveli, neisplativu, neekološku i nelegalnu hidroelektranu

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević istaknuo je kako zahtijevaju da 'HEP stane s daljnjom realizacijom kredita od 922,5 milijuna kuna za HE 'Ombla' jer je riječ o projektu za koji nova vlada treba dati suglasnost'.

'Očekujemo od nove vlade da zaustavi provedbu projekta HE 'Ombla' na vrijeme kako bi se spriječio trošak koji će zbog štetna projekta pasti na leđa građana', rekao je, podsjetivši da se Kukuriku koalicija 'neposredno pred izbore odredila protiv tog projekta'

Rekao je kako je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u studenome odobrila HEP-ov zahtjev za kredit od 922,5 milijuna kuna, pa 'strahuju kako je HEP iskoristio izborno vrijeme te daleko od očiju javnosti, a prije nego je sastavljena nova vlada koja bi se trebala usprotiviti projektu, potpisao ugovor o zajmu sa spomenutom bankom'.

Zelena akcija ističe kako bi HE 'Ombla' bila neisplativa. To je, navode, potvrđeno u Studiji o ekonomskoj isplativosti koju su izradili neovisni konzultanti za EBRD. Ta je studija potvrdila da je HE 'Ombla' tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt te zaključila da može biti isplativa samo ako se znatno sufinancira iz državnog proračuna ili se cijena struje povisi za nekoliko puta, navodi Zelena akcija.

Podsjeća i da je HE 'Ombla' potopila špiljski sustav Vilinu jamu - Omblu, s vrlo bogatom bioraznolikost i u planu je zaštite kao dio europske mreže zaštićenih područja 'Natura 2000'. Uza sve to HE 'Ombla' bi bila nelegalna jer je Studija utjecaja na okoliš za taj projekt stara više od 10 godina, a po sadašnjem zakonu o zaštiti okoliša nije se moguće koristiti studijama starijima od dvije godine, ističe Zalena akcija.

Aktiviste Zelene akcije poduprle su udruge 'Srđ je naš', Udruga 'Grad' iz Dubrovnika i Transparency International Hrvatska.