INTENZIVAN ANGAŽMAN

MORH potrošio 73 mil. kn na protupožarnu sezonu

14.12.2011 u 20:30

Bionic
Reading

Pripadnici Oružanih snaga (OS RH) ove su godine bili najintenzivnije angažirani u protupožarnoj sezoni, za što je u Ministarstvu obrane utrošeno oko 73,5 milijuna kuna, istaknuto je danas na raščlambi ovogodišnje protupožarne sezone, održanoj u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH (GS OSRH)

Protupožarne namjenski organizirane snage (PP NOS OS RH) na požarištima su ove godine bile angažirane 297 puta, pri tome su zračne snage ostvarile 1964 sata naleta, te je izbačeno više od 52.000 tona vode, priopćeno je iz MORH-a.

Usporedbe radi, izneseni su podatci i za prethodnu godinu, a po kojima su PP NOS OS u 2010. bile angažirane 90 puta, zračne snage ostvarile su 1299 sata naleta, te je izbačeno 23.997 tona vode.

Raščlambi su danas nazočili zamjenik načelnika Glavnoga stožera kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga general bojnik Mate Obradović, zapovjednik HRZ-a i PZO brigadni general Dražen Ščuri, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta GS OSRH brigadni general Vlado Šindler, te načelnici uprava u Glavnom stožeru OSRH.

Zapovjednik PP NOS OS general bojnik Mate Obradović istaknuo je specifičnost angažmana zračnih snaga u gašenju požara koje su u radoblju izbijanja požara gotovo istovremeno bile angažirane na različitim lokacijama. Upozorio je i na doprinos ostalih sastavnica PP NOS OSRH u protupožarnim aktivnostima ocijenivši na kraju da su sve zadaće u protupožarnoj sezoni 2011. odrađene pravovremeno i učinkovito.

U Oružanim snagama RH za provedbu zadaća MORH-a i OS RH iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2011. godini ustrojene su PP NOS OS RH sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanja.

Za ovogodišnju protupožarnu sezonu, koja je počela 1. svibnja i trajala do 31. listopada, bilo je angažirano ukupno 16 zrakoplova (6 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova tipa AT-802 A/F, te 4 helikoptera Mi-8 MTV-1), navodi se u priopćenju.