BOŽIĆNA HUMANITARNA AKCIJA CARITASA

Djeca su socijalno najosvještenija skupina u društvu

14.12.2011 u 17:46

Bionic
Reading

Hrvatski Caritas i ove je godine pokrenuo predbožićnu humanitarnu akciju pod nazivom 'Za 1.000 srca'

Svake se godine pomoć ciljano prikuplja za određenu kategoriju socijalno ugroženih, potrebitih, obitelji (tako su do sada organizirane akcije za obitelji s novorođenčetom, obitelji branitelja, višečlane obitelji, obitelji koje žive u teškim stambenim uvjetima, obitelji naših starijih sugrađana) a ove su godine, pod sloganom 'Otvorimo srca' u središtu pozornosti prikupljanja humanitarne pomoći obitelji u kojima su oba roditelja/hranitelja nezaposleni.
U ovoj akciji sudjeluju svojim donacijama i mnoge tvrtke, privatne i državne, pa će se tako, također u subotu, 17. prosinca, na središnjem zagrebačkom Trgu prodavati Božićne jelke (s korijenom) koje su poklonile Hrvatske šume (u božićnim humanitarkama sudjeluju već od 2003.) i od kojih će prihod završiti u istoj kasi u kojoj i donacije koje se prikupljaju putem žiro-računa i telefonskih poziva.

U Hrvatskom Caritasu kažu da je svaka donacija dobrodošla i da osim financijskih donacija mogu jako dobro iskoristiti gotovo svaki drug vid donacije, od raznoraznih potrebnih proizvoda (od odjeće i obuće do knjiga i školskog pribora) koji se dijele obiteljima, kao i raznih usluga koje im neke tvrtke mogu ustupiti, primjerice skupih medicinskih pregleda.

Samo prošle godine, u ovakvoj akciji prikupljeno je dvije milijuna kuna, dok je ukupno od 2003., otkad organiziraju božićne humanitarne akcije, prikupljeno više od 28 milijuna kuna. Ove godine, uz očekivane donacije putem telefonskih poziva i žiroračuna, odštampano je i 600 tisuća straničnika (bookmarkera), koji će se u školama u sklopu ovogodišnje akcije prodavati za simboličnih pet kuna, ali dobit će ga i ona djeca čiji roditelji ne mogu priuštiti tih pet kuna.

'Od tih prihoda, 50 posto ostaje školama za pomoć obiteljima čije dijete pohađa upravo tu školu, a u nekim školama ostavljamo i sav prihod jer se nalaze u područjima gdje su većina djece, i njihovih roditelja u teškim socijalnim situacijama', rekla je Roberta Brusić iz Hrvatskog Caritasa pohvalivši svu djecu, koja inače najbolje reagiraju na humanitarne akcije, i kako je rekla, odmah se organiziraju u svoja mala 'dječja socijalna poduzetništva' i unutar svojih škola rade na tome da, osim kuna, što više toga prikupe i poklone.

'To ih već od rane dobi uči socijalnoj osjetljivosti vrlo važnoj i za njih kao pojedince i za budućnost društva u kojem će živjeti', zaključila je Roberta Brusić, pozvavši sve građane i pravne osobe da se uključe u ovu akciju, i ako je moguće, ugledaju se na strast kojom djeca pristupaju pitanju omogućavanja pomoći onima koji je trebaju. Sve opširnije informacije o Caritasovoj humanitarnoj akciji 'Za 1.000 srca' i kako u njoj sudjelovati mogu se pronaći na službenim stranicama Hrvatskog Caritasa