PROCEDURA NA PANTOVČAKU

Milanović dobio mandat za sastavljanje vlade

14.12.2011 u 10:59

Bionic
Reading

Premijerski kandidat Kukuriku koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, danas je od predsjednika Republike Ive Josipovića dobio mandat za sastavljanje nove vlade, na temelju rezultata parlamentarnih izbora 4. prosinca na kojima je pobijedila ta koalicija

Nakon što je sinoć od predsjednika državnog Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina zaprimio službene rezultate izbora, Josipović je u svome Uredu primio Milanovića koji je po mandat došao u pratnji ostale trojice čelnika Kukuriku koalicije, predsjednika HNS-a Radimira Čačića, IDS-a Ivana Jakovčića i HSU-a Silvana Hrelje.

Nakon što mu je i službeno povjeren mandat za sastavljanje vlade, Milanović je kazao da je to obveza i da vladu čeka velik posao.

'Moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedni način je gospodarski rast', rekao je Milanović.

Prema konačnim rezultatima Kukuriku koalicija na izborima je osvojila 80 mandata .

Iako se očekivalo da će, nakon što predsjedniku Josipoviću i formalno potvrdi da ima većinu za sastavljanje Vlade te od njega dobije mandat, Zoran Milanović i predstaviti svoj kabinet, to se danas najvjerojatnije neće dogoditi. Procjenjuje se da to neće ni učiniti prije dolaska u Sabor za tjedan dana.

Još prošloga tjedna čelnik pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima poručio je medijima da 'ne sastavljaju vladu', no i priznao da očito 'to nije moguće'.

Doduše, davno je prije izbora, pa i njihovim približavanjem, bilo sve jasnije kako će izgledati kostur nove Vlade, najprije vicepremijerska mjesta, ali i svi ključni resori. Navodno je lista želja odavno dogovorena, no ostale su još samo finese koje će, kao i imena svih ministara, za nekoliko dana i definitivno biti poznate.