VODOVOD 'SKINUO' 3,5 MIL. KN

Zbog ovrhe upitan daljnji rad dubrovačke Opće bolnice

13.12.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan danas je na konferenciji za novinare izvijestio kako je gradsko poduzeće dubrovački 'Vodovod' bez najave ovrhom s njihova računa 'skinulo' 3,5 milijuna kuna te je time 'onemogućen daljnji redovit rad dubrovačke bolnice

Dug se odnosi na razdoblje do rujna 2009., a već šest mjeseci pokušavaju se sa županijom i gradom dogovoriti o preuzimanju te prebijanju dijela tog duga, rekao je Bazdan. Vjerojatno će se primati samo hitni slučajevi jer nema novca. Bolnica duguje ukupno 95 milijuna kuna dobavljačima, od kojih je ova uprava preuzela 85 milijuna prijašnjih dugova, izjavio je Bazdan i za sutra najavio sastanak bolničkoga stručnog vijeća da bi se utvrdilo dokle će morati obrađivati samo hitne slučajeve. Tražit ćemo pomoć od ministarstva zdravstva i dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača bolnice i nadamo se da će pomoći, rekao je Bazdan.

Na današnji događaj reagirali su priopćenjem župan Nikola Dobroslavić te grad Dubrovnik.

Župan Dobroslavić u priopćenju ističe kako je iznenađen tim neprimjerenim potezom 'Vodovoda' i njegova većinskog vlasnika grada Dubrovnika, jer je provedena ovrha jednostrano rješenje koje ugrožava rad bolnice, a to je neprihvatljivo.

Iz grada poručuju kako 'Vodovod' nije, niti može biti krivac za nastalo stanje. 'Vodovod' i bolnica o dugu pregovaraju već pune dvije godine i u tome su razdoblju održani mnogi sastanci između uprave bolnice, 'Vodovoda' i županije, i to, među ostalim, i na poticaj grada. 'Vodovod' je nudio brojna rješenja za nastale teškoće pa i mogućnost prebijanja duga preko Hrvatskih voda. Kad je postalo očito da će 'Vodovod' morati prisilno naplatiti dug, grad je zatražio da se naplata provede tako da ne ugrozi poslovanje bolnice. Grad je jutros obaviješten da je dug prisilno naplaćen, što je 'Vodovod' morao učiniti zbog zastare i uprava bi da je to propustila, oštetila vlastito poduzeće. Ovršen je samo dio duga na koji istječe zastara, no ne i na ukupan dug, navodi se u priopćenju grada.

Također se navodi da je direktor 'Vodovoda' najavio mogućnost da se u sljedećih nekoliko dana dio novca vrati kao pozajmica bolnici da bi mogla redovito poslovati. Grad je solventan i ako bolnica od grada zatraži pomoć, rado ćemo to odobriti, stoji u priopćenju Grada.