BUDUĆI MINISTAR NAJAVIO NOVI ZAKON O SPORTU

Jovanović: ‘Odgovornost Markovića, Mamića i Srebrića zahtijeva ostavke’

13.12.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Prvi potez Kukurikuove vlade, kada je u pitanju sport, bit će donošenje novog Zakona o sportu koji će u sport uvesti red, najavljuje aktualni predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije i budući ministar znanosti, obrazovanja i sporta, SDP-ovac Željko Jovanović

Najbolji dokaz nereda u sportu je, ističe Jovanović, najnovija afera u HNS-u, a novi Zakon o sportu će se, napominje, donijeti na veliku inicijativu Zorana Primorca i Maria Ančića te na inicijativu riječkih olimpijaca Načinovića, Naglića, Matoševića, Barača, uz podršku Paškvalina, Skansija i Rudića

Prema njegovim riječima, središte i bit sporta su sportaši, a kod nas je u sportu više važan menadžer, sudska organizacija i različiti polusvijet koji se okuplja oko sportskih klubova i sportskih saveza, nastojeći ušićariti nešto na račun sportaša.

‘Posebno to do izražaja dolazi u nogometu i HNS-u. Afera za aferom traje već godinama, a svi Riječani dobro se sjećaju 1999. godine, kada je NK Rijeci ukradeno dobiveno nogometno prvenstvo. Najodgovorniji za stanje i nabujalu koruptivnu hobotnicu snosi vrh HNS-a’, komentira događanja u HNS-u Jovanović.

‘Ako korupciju usporedimo s močvarom u kojoj žive komarci koji šire malariju, onda se malarija ne liječi tako da se hvata komarac po komarac, nego se mora isušiti močvara. Vrh HNS je jedna takva velika ustajala močvara, pa da bismo spriječili da nogomet potpuno potone u toj močvari, močvaru treba pod hitno isušiti’, rekao je budući ministar za tportal i dodao da ‘vrh HNS-a ima društvenu, moralnu i kaznenu odgovornost’.

‘Kaznenom odgovornošću neka se bavi uskočka vertikala, a moralna i društvena odgovornost Markovića, Mamića, Srebrića i ostatka tvoraca nogometne močvare zahtijeva trenutačne ostavke’, smatra Jovanović jer je vrijeme promjena, kaže, zahvatilo hrvatsko društvo, pa očekuje da tako bude i u nogometu i sportu u cjelini.

Sport je, po njemu, posebno važna djelatnost, kako za mlade, tako i za cijelo društvo, a Kukurikuova vlada će, najavljuje, uključiti državu puno snažnije u potporu razvoja sporta i bavljenja sportom te unaprijediti rekreativno, zdravstveno, školsko, profesionalno i promotivno značenje sporta i sportaša.

‘Unaprijedit ćemo administrativno vođenje sporta kroz jači angažman hrvatske vlade nego dosad. Vlada će biti središnje mjesto formuliranja zakonodavnih prijedloga o organizaciji i djelovanju sporta, sportskih saveza i sportskih klubova, financiranja sportskih programa i programa razvoja sporta, stručnog dijaloga o pitanjima unapređenja sportskih djelatnosti, kategorizacije sportova i sportaša, predlaganja i provođenja propisa o zdravstvenim, obrazovnim, radnim, mirovinskim i drugim oblicima potpore i priznanja vrhunskim sportašima, predlaganja Nacionalnog programa sporta i ukupnoga upravnog nadzora sportskih djelatnosti’, obećava Jovanović i posebno ističe da nijedan propis neće biti donesen bez prethodnog usuglašavanja s Hrvatskim olimpijskim odborom, Klubom olimpijaca, Nacionalnim vijećem za sport te sportskom i stručnom javnosti u cjelini.

Srebriću ostavka ne pada na pamet, ali pozdravlja promjene

Jovanovićeve riječi odmah su izazvale i prve reakcije, a gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, upitan hoće li podnijeti ostavku glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić je opet dao do znanja da mu takav potez ne pada na pamet pa je samo kazao da bi 'pozvao Jovanovića da vidi organizaciju iznutra i upozna prilike'. 'Sve mjere koje idu u pravcu poboljšanja, naravno da su aktualne, ali ipak postoje odgovarajući propisi koji razdvajaju politiku od sporta, što su principi koje nisu samou Hrvatskoj, nego su i europski i svjetski principi, ali da treba tražiti nove putove, treba', kazao je Srebrić, komentirajući Jovanovićevu najavu novoga Zakona o sportu.

Da bi prozvani trebali podnijeti ostavke, smatra i predsjednik hrvatske udruge Nogometni sindikat Dario Šimić, koji je također gostovao u Otvorenom, kao i bivši potpredsjednik HNS-a Ivan Brleković, koji je intervenciju budućega ministra ocijenio kao 'doista opravdanu, jer se država nema pravo miješati u to tko će biti izbornik, Bilić ili Štimac, ali ima i mora reagirati onda kada se radi o eklatantnom kršenju zakona i kriminalu najgore vrste koji je sada prisutan u Hrvatskom nogometnom savezu'. 'Ostavke navedenih budući ministar je zatražio s pravom i čudi me da oni to već sami nisu dali te ostavke, ali vjerojatno oni polaze od dosadašnje sprege vrhuške Hrvatskog nogometnog saveza s Ministarstvom uprave', kazao je Brleković.