POLITIČKO KADROVIRANJE

Karamarko sabotirao budućeg ministra

13.12.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Zaposlenici MUP-a koji su u zadnji čas na Vladi potvrđenom Uredbom o zvanjima policijskih službenika postali 'glavni policijski savjetnici', što je najviši policijski čin, i ranije su dobivali dodatak na plaću što ga on predviđa

Potvrđeno je to jučer Novom listu i Glasu Slavonije u Sindikatu policije Hrvatske u kojem tvrde da je približno 250 policijskih službenika i prema Uredbi što je vrijedila od 2001. radilo na radnim mjestima za koja je bilo potrebno zvanje 'glavnog policijskog savjetnika' te sukladno tome dobivali i plaću.

Približno 50 policijskih službenika u međuvremenu je i položilo ispit za ovo zvanje, no nisu mu mogli pristupiti svi, objašnjavaju u Sindikatu policije, te ističu da su zadovoljni uredbom koja nudi više zvanja za policajce.

Prema Uredbi što ju je ministar Tomislav Karamarko provukao na Vladi na njezinoj posljednjoj sjednici, još najmanje 85 policijskih službenika, koji su deset godina radili s visokom stručnom spremom te bili raspoređeni na radna mjesta glavnog policijskog savjetnika, automatski su to zvanje i dobili.

Iznimno ogorčenje novom uredbom izrazio je državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber, upozorivši da je njome nekim policijskim službenicima omogućeno da preskoče nekoliko stepenica u stjecanju zvanja, što je suprotno hijerarhijskoj strukturi na kojoj počiva policija.

Profesor Petar Vejić smatra kako je donošenje ovakve Uredbe na kraju mandata ravno sabotaži jer u policijskom sustavu postoje jasna pravila napredovanja u zvanjima. Ovakvim činom Karamarko je budućem ministru stvorio problem te mogući cijeli niz upravnih sudskih sporova.