Hrvatska OBJAVA REGISTRA

Većina branitelja za SDP-ov prijedlog

  • Autor: tportal.hr
  • 3.12.2008 12:02:05
  • 3.12.2008 12:01:29

Klub zastupnika SDP-a uskoro će u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o dopuni Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim bi se dopustila, odnosno propisala objava Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja

Prijedlog je izradio, u suradnji sa stranačkim pravnim stručnjacima, zastupnik Ante Kotromanović.

Riječ je, naime, samo o dopuni jednog članka, članka 108, u koji bi se dodao stavak u kojemu bi, među ostalim, pisalo: 'Javno će se objaviti sljedeći podaci o svakom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata: ime i prezime, datum rođenja, čin (redovni ili počasni) i naziv postrojbe (postrojbi) kojoj (kojima) je pripadao', piše Večernji list.

Kotromanović se u obrazloženju zakonskog prijedloga poziva na mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka iz 2007. i 2008. godine koje je zatražila resorna ministrica Jadranka Kosor, a u kojem stoji da je nepropisivanje javnog objavljivanja podataka sadržanih u Registru glavni razlog nepostojanja obveze javnog objavljivanja.

'Ovim ćemo to ispraviti. A uvjeren sam da će i ministrica Kosor prihvatiti naš prijedlog jer je upravo ona rekla da bi rado objavila Registar, ali da zato nema zakonske osnove', komentirao je Kotromanović, uz opasku kako je javni interes za objavu Registra golem.

Kotromanović smatra da bi se objavom otklonile sve sumnje u branitelje jer bi svatko tko to želi mogao u Registru pronaći sve podatke koji ga zanimaju.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata podijeljene su na toj temi. Dok jedni, poput Đure Dečaka iz Koordinacije udruga, tvrde da se nema što skrivati i da Registar treba objaviti, Zvonko Milas iz Zajednice branitelja dragovoljaca kaže da bi ideju o objavi podržao samo kada bi u Saboru o toj temi bio postignut konsenzus.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr