SPLIĆANI NAJAVILI MASOVNE PROSVJEDE

Skandal: Koaliciju s Kerumom HDZ platio Marjanom!

13.12.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Koalicija HDZ-a i Željka Keruma, sklopljena u studenome ove godine, čudotvorno je djelovala na poslovne prilike supruge splitskog gradonačelnika Fani Horvat. Slučajno ili ne, doslovce istog dana kada su Kerum i Jadranka Kosor u Zadru dogovorili suradnju, Ministarstvo prostornog uređenja omogućilo je izgradnju Faninog restorana na Marjanu!

Dozvola je stigla iz ministarstva Branka Bačića, koji se zajedno s Kerumom nalazio na koalicijskoj listi HDZ-a i HGS-a u Desetoj izbornoj jedinici, a kao da to nije dovoljno - dopis iz studenoga potpuno je suprotan dopisu iz lipnja, kada je Ministarstvo prostornog uređenja zaključilo da se na Marjanu ne smije graditi do donošenja novog prostornog plana splitske park-šume. Eto kako se ljudi lijepo dogovore: u lipnju ne može, pet mjeseci kasnije može...

Što se promijenilo?

Tportal posjeduje oba mišljenja Ministarstva prostornog uređenja i situacija je vrlo jasna: prvo, negativno, potpisala je državna tajnica Josipa Blažević Perušić i u njemu su pojašnjeni rezultati inspekcijskog nadzora po kojima 'ne proizlazi da je na Prvoj vodi omogućena gradnja'. Formulacija je prilično nejasna, pa je novinar Slobodne Dalmacije Sandi Vidulić tada zatražio dodatno pojašnjenje i dobio odgovor da se ništa ne smije graditi do donošenja Prostornog plana Marjana, dokumenta koji splitske vlasti odbijaju napraviti puna dva desetljeća.

Društvo Marjan i Građanska inicijativa ZA Marjan tada su bučno slavili jer su uspjeli spriječiti devastaciju park-šume, a i zato što je konačno pokrenuta procedura izrade Prostornog plana Marjana. No potom su uslijedili problemi: Županija i Grad Split mjesecima su odugovlačili s početkom rada, potom su i splitski konzervatori ukinuli zaštitu park-šume i prebacili je iz 'zone A' u 'zonu B', a onda su se Kerum i HDZ dogovorili. Kao da su slutili što će se dogoditi, splitski aktivisti tada su se javno zapitali 'gradi li se koalicija na Marjanu'.

Odgovor su dobili 8. studenoga kroz dopis Bačićeve Uprave za prostorno uređenje. U njemu stoji da donošenje GUP-a i odobravanje gradnje prije usvajanja plana za Marjan 'možda nije stručno opravdano', ali, eto, nije ni nezakonito! Kerum očito nije bez razloga pjevao 'Lipa si, lipa' na uho Jadranke Kosor...

Splitski aktivisti potpuno su poludjeli jer su shvatili da je procedura za izdavanje građevinske dozvole već pokrenuta pa su najavili masovne prosvjede ukoliko se ona izda, ukoliko bageri dođu na Marjan ili ukoliko se ograda splitske park-šume pomakne.

'Pozivamo Splićane da pomno prate svaki korak u ovoj farsi i najavljujemo još oštrije i masovnije prosvjede od onih u veljači. Apeliramo na Ministarstvo kulture da proglasi Marjan nepokretnim kulturnim dobrom od nacionalnog značenja', kazala je aktivistica Duška Boban. Tajnik Društva Marjan Srđan Marinić proglasio je ove događaje 'silovanjem pravne države' i pozvao novu vlast na dva konkretna poteza: 'Tražimo da se zaustavi i sankcionira ovakvo ponašanje Ministarstva i da se izmijeni Zakon o referendumu, pa da Splićani dobiju priliku izjasniti se žele li gradnju u svojoj park-šumi', kazao je Marinić. Novinar i književnik Jurica Pavičić bio je još otvoreniji: slučaj Marjan će, kaže, biti jedan od prvih testova vlade Zorana Milanovića

'Ovo je 'splitska Varšavska', no mi ćemo se pobrinuti za to da ne završi onako kako je završilo u Zagrebu', kazao je Pavičić.