Hrvatska KUĆA LJUDSKIH PRAVA UZ MAJIĆA

'Prisilni psihijatrijski pregled podsjeća na prošla vremena'

  • Autor: tportal.hr
  • 13.12.2011 14:50:48
  • 13.12.2011 12:52:51

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, izjavio je danas da 'slučaj Tončija Majića koji traje već 31 godinu ukazuje na neučinkovitost pravosuđa', dodajući i da bi se 'odugovlačenje tog procesa moglo dovesti u vezu s Majićevim aktivnostima u slučaju Lora'

Nekoliko nevladinih organizacija, udruženih u Kuću ljudskih prava, održalo je konferenciju za novinare dajući tako potporu aktivistu Tončiju Majiću, kojega je policija jučer iz Splita odvela na psihijatrijsko vještačenje u Zagreb.

'Dovođenje aktivista za ljudska prava na psihijatrijski pregled previše podsjeća na neka prošla vremena u kojima su se tako odvodili aktivisti za građanska prava', upozorio je Zoran Pusić.

Kao i Pusić, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, na upit stoji li kao pozadina cijelog slučaja Majićevo istraživanje događaja u Lori odgovara da je 'važno postaviti pitanje kada će započeti postupak za zločine nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2'.

'Kidanje zastave je oblik građanskog prosvjeda, a svatko ima pravo izabrati oblik prosvjeda. Čin Tončija Majića je komentar neučinkovitosti pravosuđa za postupak koji traje 31 godinu i test da se sagleda jedna gesta građanskog neposluha u kontekstu. Stoga je ova reakcija legitimna u kontekstu građanskog neposluha', smatra Vesna Teršelič.

Novinarima se obratio i Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, podsjećajući na svoj slučaj borbe s pravosuđem. Rekao je i da je 'mislio da treba puno hrabrosti za sukob s pravosuđem' te ustvrdio da 'uz podršku medija i prijatelja nikakva hrabrost nije potrebna'.

Nije mogao dati odgovor na pitanje zašto predsjednik Josipović šalje obavijest Državnom odvjetništvu da mu jedan nevladin aktivist šalje poderanu zastavu, podsjećajući da je prije nekoliko dana primio predsjednikov poziv na službeni prijem u povodu Dana ljudskih prava.

'Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću odgovara narušavanje ugleda Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, jer ako se dovede u pitanje psihička stabilnost predsjednika te organizacije, onda nema dovoljno težine za slučaj Lora', upozorio je Majić, dodajući da je 'Lora 1 bila velika prevara, dok Lore 2 neće ni biti'.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, Tonči Majić je jučer priveden na psihijatrijsko vještačenje u jankomirsku bolnicu zbog toga što već godinu dana svaki mjesec šalje poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Josipoviću. Majić je odbio vještačenje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još