ZAGREBAČKI 'BIG BROTHER'

Bandić pustio u rad 18 videonadzornih kamera

12.12.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pustio je u rad prvih 18 kamera videonadzora u Martićevoj i Šubićevoj ulici. Uskoro će na zagrebačkim ulicama biti 75 kamera, a do proljeća svih planiranih 225 u sklopu 21 milijun kuna vrijedna projekta

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da se kamere uvode radi preventive, uvođenja reda u parkiranje te kažnjavanja zbog nepropisno parkiranih vozila, očuvanja pročelja od grafita, kontrole prometnica, biciklističkih staza i pločnika, nadzora zelenih površina i sprječavanja divljih odlagališta otpada.

'Ovo nije nikakvo špijuniranje, ni zadiranje u ljudska prava. Ovo je samo poboljšanje sigurnosti i uvođenja reda', rekao je Bandić, uvjeren, kako kaže, da će projekt poduprijeti više od 95 posto sugrađana.

'Taj projekt ne vrijedi ni jedan posto šteta koje urbana gerila nanese gradu, a da ne govorim o sigurnosnom čimbeniku projekta. Bit ću sretan da tata i mama za nekoga tko ošteti pročelje za 10.000 eura uzme zajam i plati to', rekao je Bandić i dodao kako to funkcionira u Stockholmu. Predložio je i da se 'prvi prekršaj oprosti'.

Vrijednost projekta videonadzora je oko 21 milijun kuna, rekao je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević, dodavši da će tako i MUP moći nadzirati javne površine. Nadzorne kamere uskoro će se postaviti na Trgu Eugena Kvaternika - Heinzelovoj ulici - Nemčićevoj ulici te u Bakačevoj ulici, na Kaptolu i na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na novinarski upit može li se videosnimka koristiti da se utvrdi tko je upravljao vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, Kraljević je ustvrdio da se to može, ali da je 'cilj utvrditi registarsku oznaku vozila'.

Načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin rekao je da u policiji podupiru projekt te da će njime sigurnost u Zagrebu biti puno bolja, a bit će i preventivne naravi. Istaknuo je da je projekt važan za suzbijanje kriminaliteta te kako vjeruje da će ga poduprijeti svi Zagrepčani.

Dodao je da je Beč proglašen jednim od najsigurnijih gradova u svijetu upravo zbog videonadzora na glavnim prometnicama i točkama te da su videonadzori razriješili velike kriminalističke slučajeve, pa će se policija i te kako znati koristiti takvim projektom.