PROF. DR. ZLATA ĐURĐEVIĆ

'Sanader je morao jutros izaći na slobodu!'

12.12.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Predstojnica katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Zlata Đurđević, smatra da je Županijski sud pogriješio jer danas nije pustio Ivu Sanadera na slobodu kako je to Ustavni sud naložio. Ističe da, u ovakvom slučaju, sloboda ne može nekome biti oduzeta samo zbog provođenja odluke o jamstvu

'Mislim da Županijski sud nije smio donijeti rješenje o produljenju istražnog zatvora do pravomoćnosti odluke o jamčevini jer, prema odluci Ustavnog suda, više ne postoje osnove za istražni zatvor', rekla je prof. dr. Zlata Đurđević za tportal.

Ističe da je Ustavni sud istražni zatvor ukinuo i odredio da Sanader mora biti pušten 12. prosinca u 7.00. Time je, kaže, Ustavni sud ustanovio da ne postoje osnove za oduzimanje slobode. 'Sloboda ne može biti oduzeta da bi se provela odluka o jamstvu', naglasila je Đurđević.

'Uvijek se mora primijeniti blaža mjera, ako postoji. A Ustavni je utvrdio da postoji mogućnost ostvarivanja iste svrhe s blažim mjerama kao što je jamčevina', kaže Đurđević i ponavlja da je odluka Županijskog suda od subote protivna odluci Ustavnog i da nema pravnih osnova da se Sanaderu oduzme sloboda.

Odvjetnici su jutros ponovno uložili žalbu Ustavnom sudu te očekuju da će donijeti odluku u što kraćem roku i narediti hitno puštanje Sanadera iz Remetinca.