PRIVOĐENJE AKTIVISTA ZA LJUDSKA PRAVA

Tonči Majić odbija psihijatrijsko vještačenje, prijeti mu zatvor

12.12.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić uhićen je jutros u Splitu i odveden na psihijatrijsko vještačenje po nalogu suda, a na prijedlog državnog odvjetništva koje ga kazneno goni jer već godinu dana jednom mjesečno šalje pismo predsjedniku države i zajedno s njim rasparanu hrvatsku zastavu, što je kazneno djelo. Majić na taj neobičan i provokativan način prosvjeduje zbog nerješavanja svoga 31 godinu starog sudskog slučaja

'Po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, Tončija Majića treba dovesti u psihijatrijsku bolnicu Jankomir na psihijatrijsko vještačenje jer se odbio dragovoljno odazvati vještačenju i prihvatiti sudski nalog', potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Protiv Majića se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi istraga zbog sumnji u počinjeno kazneno djelo nepoštivanja državnih obilježja RH.

Po zakonu, s tri mjeseca do tri godine zatvora može biti kažnjen svatko tko 'javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju RH, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj'.

Tonči Majić je novinarima prethodno rekao da mu je policija pri uhićenju u njegovu splitskom stanu pokazala sudski 'dovedbeni nalog' te da očekuje da će u Zagreb biti prevezen popodne.

Svakog mjeseca rasparam hrvatsku državnu zastavu i pošaljem je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da bih ga upozorio u kakvom se stanju nalazi hrvatsko pravosuđe', rekao je Majić koji se trenutno nalazi u policijskoj postaji i iz koje je nekim medijima poslao SMS u kojem je ustvrdio da neće surađivati niti će pristati na vještačenje.

Objasnio je i da je prvi put zastavu rasparao 14. listopada prošle godine, točno na 30. godišnjicu prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđen i nakon koje je ostao invalid.

Postupak protiv njega pokrenulo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nakon što je Ured predsjednika o Majićevim pismima izvijestio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića

Glasnogovornica zagrebačkog Državnog odvjetništva Dunja Pavliček kazala je Hini da se Majić odbijao podvrgnuti vještačenju, pa je istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić od policije zatražila njegovo privođenje na vještačenje. 'Majić ima pravo odbiti vještačenje jer nitko ne može biti na to prisiljen', rekla je glasnogovornica Pavliček.

I sudac Devčić je rekao da se u tom slučaju 'neće moći ništa napraviti'. 'Ako okrivljenik ne želi surađivati, to će se konstatirati i radnja se neće moći obaviti, a poslije toga će se vidjeti što će biti dalje u postupku i koliko ima elemenata da se postupak redovito provede', potvrdio je Devčić.

U međuvremenu se oglasila i Kuća ljudskih prava ukazujući da 'Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tijekom 90-ih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori te zalaganja da se ti zločini procesuiraju'.

'Kuća ljudskih prava smatra kako je ovakvo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i borcima za ljudska prava nedopustivo, jer predstavlja ozbiljno narušavanje njihovih prava, poručuju nevladini aktivisti zaključujući kako je riječ o 'apsurdnom i nedopustivom kršenju ljudskih prava aktivista Tončija Majića'.