Hrvatska FLORENCE HARTMANN

'Samo sam radila svoj posao, a uhićenja se ne bojim'

Nagrade HHO-a ove godine uz F. Hartmann dobili su i Luka Bebić, Dušan Miljuš i Augustin Bašić

Novinarka i bivša glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann u Novinarskom domu u Zagrebu primila je nagradu HHO-a za životno djelo, kojim značajno doprinosi zaštiti ljudskih prava.

'Samo sam radila svoj posao', poručila je F. Hartmann okupljenima. Na pitanje boji li se uhićenja, odgovorila je da se trenutno ne boji, no da ono stalno 'visi nad njom' te da se, iako to ne bi voljela, može dogoditi uvijek. Obratila se i predstavnicima za slobodu medija OESS-a, no još od njih nema odgovora.

'Poštujem pravila u svom poslu, pa sa nadam da ću i uhite li me prema pravilima i izaći', pojasnila je i dodala da je na dodjelu nagrada došla unatoč negodovanju svoje obitelji jer ne može dopustiti da je prijetnje zaustave.

Podsjetimo, bivšu glasnogovornicu Carle del Ponte Haaški sud želi zatvoriti na sedam dana jer nije platila sedam tisuća eura kazne, na što je osuđena 2009. godine zbog nepoštivanja suda. Florence Hartmann u svojoj knjizi Mir i kazna objavila je dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv Slobodana Miloševića. Novčana kazna zamijenjena joj je zatvorskom jer je nije platila pa je sud sredinom studenog ove godine za njom izdao uhidbeni nalog.

Uz F. Hartmann, ovogodišnju nagradu HHO–a za promicanje ljudskih prava Miko Tripalo primio je Luka Bebić, nagrada za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava Joško Kulušić pripala je novinaru Dušanu Miljušu, a nagrada za doprinos međureligijskom dijalogu Sulejman MašovićLuka VincetićJovan Nikolić za emisiju 'Ekumena' uredniku Augustinu Bašiću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još