SRAMOTA

Norveški lovac na Velebitu ubio medvjeda kapitalca

07.04.2009 u 21:51

Bionic
Reading

Na Velebitu iznad Pazarišta u ponedjeljak navečer lovac je ubio medvjeda kapitalca teškog 320 kilograma

Prema priopćenju komisije Hrvatskih šuma – podružnice Gospić, kojoj je na čelu Milan Štimac, ustrijeljeni je medvjed 'nacionalni ponos sa 530 točaka', 42 više od dosadašnjeg rekorda. Medvjeda je ustrijelio norveški lovac, koji je želio ostati anoniman. Navodno je do sada ubio oko 400 jelena, a lovačke 'vještine' tesao je i ubijajući divlje afričke zvijeri.

Za uspomenu na hrvatskog medu kapitalca ostat će mu samo fotografije, jer za nacionalne rekordere ne vrijedi pravilo iznošenja trofeja preko državne granice. Nedužni medvjed bio je toliko golem, da su ga petorica muškaraca jedva uspjela transportirati. 'Puno sam toga i sam prošao po brojnim lovištima u zemlji, Europi i Africi, ali ovo se rijetko viđa', potvrdio je za Večernji list lovac Mišo Zalović.

'Mi smo obavili nazovimo neslužbeno mjerenje, a posljednju riječ imat će stalno nacionalno povjerenstvo za trofeje i izložbe, ali već sada mogu konstatirati da je nacionalni ponos', predsjednik komisije Hrvatskih šuma – podružnice Gospić, Milan Štimac.

Medvjed kapitalac visok je od vrha nosa do repa dva metra. Lovci tvrde da uspravljen prelazi visinu od dva i pol metra. Širina prednje šape je zavidnih 17, a pandže osam centimetara. Oderana koža teži 65 kilograma i nakon štavljenja, krasit će prostorije muzeja Hrvatskoga lovačkog saveza. Prema prvim procjenama, stariji je od dvadeset godina, ali ne puno. Lovcima je očito više stalo da 'nacionalni ponos' oderan krasi zid, nego da bezbrižno uživa u velebitskim šumama.