MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

Građani od nove Vlade očekuju bolje antikorupcijske rezultate

09.12.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatski građani od nove Vlade očekuju bolje rezultate i znatno povećane napore na polju suzbijanja korupcije, pokazuju rezultati istraživanja koje je Transparency International Hrvatska povodom Međunarodnog antikorupcijskog dana 9. prosinca objavio i predstavio u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu

Prema istraživanju koje je na reprezentativnom i višestruko stratificiranom uzorku od 1.300 ispitanika 29. i 30. studenog 2011. provela agencija Promocija Plus, preko 90 posto ispitanika smatra da nova vlada mora povećati aktivnosti na suzbijanju korupcije, a samo 5,2 posto njih smatra da bi bilo dovoljno nastaviti dosadašnjim intenzitetom.

Većina građana očekuje i bolje rezultate, točnije njih 28,8 posto puno bolje, a 36,2 posto nešto bolje rezultate, dok lošije rezultate očekuje manje od dva posto građana, a njih 58 posto smatra da će nova Vlada nastaviti započete istrage bez zastoja, dok intenziviranje, ali samo za protivničke političke opcije očekuje 6,6 posto građana, a njih 3,8 posto misli da će se započete istrage biti zaustavljane.

Otvaranje Golog otoka nije najbolje rješenje

Kao najbolji način za suzbijanje korupcije u tijelima javne vlasti, više od četvrtine građana, njih 27 posto, navelo je učinkovitije pravosuđe, a kao drugom najdjelotvornijom metodom ocijenjeno je uvođenje strožih kazni za prekršitelje. S obzirom na učestalo spominjanje 'otvaranja Golog otoka', bio je ponuđen i taj odgovor, međutim, svega jedan posto ispitanika smatra da bi ta metoda pridonijela suzbijanju korupcije.

Premda su mnogi sebi uzimali za pravo proglašavati se prvoborcima protiv korupcije, u čemu prednjače tehnička premijerka Jadranka Kosor i njezina stranka HDZ, ona i njezina vlada našle su se tek na petom mjestu prema ocjeni građana. Naime, VladuJadranke Kosor je 42,4 posto ispitanika proglasilo osrednje uspješnom u suzbijanju korupcije, 27,1 posto ocijenilo neuspješnom, od čega 11,4 posto potpuno neuspješnom, a svega 5,8 posto potpuno uspješnom.

Ispred Kosor kao zaslužnije građani su poredali Europsku uniju i pritisak izvana sa 8,2 posto, novinare i medije s 13,5 posto, Transparency International Hrvatska i GONG s 15,6 posto te kao najzaslužnije za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina DORH, USKOK i policiju sa 27 posto.

Obrazovanjem i bez straha protiv korupcije

Nije naodmet podsjetiti da je pred točno godinu dana upravo na lanjski Međunarodni dan borbe protiv korupcije glavni državni odvjetnik nadasve poznat po svojim zanimljivim tajminzima Mladen Bajić načeo jedan od glavnih korupcijskih slučajeva - onaj Ive Sanadera, a za danas se prema neslužbenim najavama bliskim istrazi, spremala optužnica upravo zbog korupcije protiv Sanadera te njegove i bivše vladajuće stranke HDZ.

Čini se na prvu da je nekakav napredak postignut, međutim, kako je na obilježavanju u HND-u upozorio predsjednik TIH-a Nikola Kristić, 'korupcijske afere i sudski postupci nisu znak da se korupcija smanjuje, nego da dokaz da se njome ranije nije bavilo u vidu suzbijanja te naglasio da će TIH i u budućnosti pratiti što se zbiva na tom području'. 'Hrvatska je', podsjetio je, 'za 2011. po Indeksu percepcije korupcije na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s četiri, što je za desetinu boda niža ocjena nego lani.'

Sudac Mrčela izabran za predsjednika GRECO-a

Sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela izabran je za predsjednika ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije – GRECO, kazao je Zorislav Antun Petrović, ocijenivši to značajnim priznanjem Hrvatskoj u borbi protiv korupcije.

Pa ipak, da su 'u posljednje tri godine postignute mnoge promjene, i to zahvaljujući naporima cijeloga društva', ukazao je i zamjenik šefa Delegacije Europske unije Paolo Berizzi, koji je ocijenio da je 'Hrvatska postigla veliki napredak u borbi protiv korupcije, ali da treba i dalje težiti poboljšanju' te je čestitao Hrvatskoj na potpisivanju pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Na simboliku da je na 'Međunarodni antikorupcijski dan potpisan Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u jer je poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljena prava - bilo najveća prepreka završetku pregovora', istaknuo je Željko Jovanović, koji je posljednji put nastupio kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije s obzirom na to da to mjesto pripada oporbi. Jovanović je naglasio da 'osnovno sredstvo borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala trebaju biti prevencija i obrazovanje, te najavio da će se nova Vlada žestoko boriti protiv karcinoma korupcije kako bi Hrvatska bila zdravo društvo, koje u toj borbi treba počivati na općemoralno-društvenoj i obrazovnoj te uskočkoj vertikali'.

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije u HND-u