BEBIĆ ODGOVARA ŠEKSU

'Šeksove izjave o HDZ-u podsjećaju na prošla vremena'

09.12.2011 u 12:16

Bionic
Reading

'Kada je Bebić ustao u zaštitu Sanadera i rekao da neće Klub zastupnika HDZ-a određivati gdje će Sanader sjediti u Saboru, Slavko Linić mu je rekao: 'Bravo, moj predsjedniče!' SDP mu je zapljeskao i od tada Bebić odjednom počinje biti mjera za demokraciju', progovorio je Šeks o predsjedniku Sabora Luki Bebiću u intervjuu Jutarnjem listu. Na prozivanja odmah je za tportal odgovorio i sam Bebić

'Brinu me političke poruke koje je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dao u vezi s HDZ-om, a koje me podsjećaju na neka vremena iz prošlosti. U pogledu navoda u intervjuu za Jutarnji list mogu reći da, uz određenu istinitost, oni vrve brojnim poluistinama i neistinama o kojima ću možda podrobnije komentirati u budućim istupima', kazao je za tportal predsjednik Sabora Luka Bebić

Naime, nije tajna da saborski šef piše memoare te će o svemu detaljnije najvjerojatnije progovoriti upravo u svojoj knjizi. Zasad Bebić očito ne želi potpirivati vatru, a svoj mandat na mjestu predsjednika Sabora želi završiti mirno.

Ni do sada nije žestoko odgovarao na provokacije koje su dolazile od strane stranačkih kolega, a posebice Vladimira Šeksa. Naime, Bebić je smiren ostao i nakon što mu je Šeks, uvrijeđen što njega osobno i stranku predsjednik Sabora nije zaštitio od napada HDSSB-ovaca, rekao da 'neće još dugo'.

Tada je kritičarima, pa i Šeksu poručio da svoj način vođenja saborske sjednice ne misli mijenjati. 'Svatko može imati mišljenje kako tko vodi sjednicu. Nikome ne osporavam to pravo da prosuđuje. Javnost to može procijeniti i ocijeniti, a ja ću nastaviti voditi u skladu s poslovnikom i uz maksimalnu toleranciju, ali isto tako bez prelaženja nekih okvira koji znače devastaciju Sabora kao institucije, a to se često događa u zadnje vrijeme i meni je zbog toga žao. Mogu se ne slagati s raspravama pojedinaca i jučer se nisam složio s Burićem, ali isto tako ne bih htio bez nekih posebnih razloga oduzimati riječ jer parlament postoji zato da se mogu iznositi mišljenja, doduše u pristojnom obliku, što jučer nije baš bilo. Svatko ima pravo iznositi svoja politička stajališta i zato parlament postoji', kazao je tada Bebić

Iako se tada, u veljači ove godine, šuškalo o Bebićevoj smjeni, do nje ipak nije došlo. Dolaze li napadi stranačkih kolega zbog njegovo prijateljstva sa Sanaderom, Bebić tada nije htio spekulirati.

'Ne znam zbog koga netko o meni ima ovakvo ili onakvo mišljenje. Kada je bilo o nekim drugim našim visokim predstavnicima riječi, ja sam iznio svoje mišljenje bez obzira hoće li se to nekome svidjeti ili neće. Pa zato smo ljudi s imenom i prezimenom, imamo svi jedan profil čovjeka i ne moramo biti kopije jedni drugog. Dakle, neka cvjetaju svi mogući cvjetovi, što bi rekao Mao Ce Tung, pa ti svi cvjetovi imaju svoje stanovite mirise i, na kraju krajeva, i kad se ti cvjetovi spoje, može biti jedan opći ugodni miris', pjesnički je tada Bebić smirio situaciju.

No, očito je da je to prijateljstvo zasmetalo Šeksu, koji je u intervjuu Jutarnjem listu iznio niz kritika na Bebićev račun.