MEĐUNARODNO PRAVO

Mesić, Sanader i Bebić složni oko slovenske blokade

07.04.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u utorak su se složili da je, što se tiče ulaska Hrvatske u EU i slovenske blokade pristupnih pregovora, primjena međunarodnog prava u međunarodnim odnosima najpravičnije rješenje

'Hrvatska je ulaskom u NATO ispunila jedan od dvaju strateških vanjskopolitičkih ciljeva, a nadam se da ćemo premostiti i tu slovensku blokadu. Hrvatska se zalaže za dosljedno i najbolje rješenje - arbitražu pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu ili Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu', izjavio je Mesić pred MORH-om nakon svečanosti podizanja zastave NATO-a.

Sanader je, komentirajući izjavu bivšega finskog predsjednika Maartija Ahtisaarija da bi arbitraža mogla 'pristupne pregovore odgoditi na još dulje vrijeme', izjavio kako je 'nedopustivo da inzistiranje na Međunarodnom sudu pravde može zakočiti Hrvatsku'.

'Pozivam Sloveniju da ukine blokadu. Pristupne pregovore treba odvojiti od graničnog pitanja', kazao je Sanader, ponovivši u više navrata da nema mjesta 'dvostrukim standardima'. Načelo jednakih standarda je jedino pravično, dodao je.

Osvrnuo se na i svoj sutrašnji susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom će, kako je rekao, razgovarati o mnogim temama, uključivo i o Sloveniji. 'Ne očekujem ništa senzacionalno, ali ja ću iznijeti naša gledišta i načela koja nisu ništa drugo nego europska načela', rekao je premijer. Dodao je kako očekuje da će Njemačka nastaviti igrati jednu od ključnih uloga u EU.

Čelni čovjek Hrvatskog sabora također je istaknuo kako očekuje da će se glede slovenske blokade 'poštovati međunarodno pravo'. Izrazio je nadu da će Hrvatska uskoro postati i članicom EU-a. 'Nadam se ćemo naš uspjeh, (glede NATO-a), okruniti članstvom u Europskoj uniji', kazao je prvi čovjek Sabora. Pred ministarstvom obrane održana je kraća svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Sjevernoatlantski savez, na kojoj je nazočio cijeli vojni i državni vrh te predstavnici diplomatskog zbora.