STUDENI U PROSINCU

Slijedi desetak dana oblaka, kiša i južine

09.12.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Čini se da će sve ono što nismo doživjeli u studenom – južine, kiše i ciklone - vrijeme nadoknaditi u prosincu. Tako se tijekom vikenda, ali i narednog tjedna, u cijeloj Hrvatskoj očekuje dosta oblaka, južine, mjestimičnih kiša i natprosječnih temperatura, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti biti umjereno do pretežno oblačno uz sunčana razdoblja, kojih će više biti prijepodne u središnjim i istočnim predjelima. U Gorskom kotaru i Lici povremeno će biti kiše, a mjestimice slabe kiše tijekom dana, osobito poslijepodne i navečer može biti i u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar će biti većinom slab do umjeren jugozapadni i južni. Jutarnja temperatura kretat će se od 3 do 8 °C, a najviša dnevna od 8 do 13 °C.

U subotu će na Jadranu biti vrlo promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati slaba kiša koja će biti češća u zaleđu Kvarnera. Lokalno će se zadržati potpuno suho. Puhat će umjereno do pojačano jugo i lebić, no vjetar će slabit u drugom dijelu dana. Jutro će biti toplije, u zaobalju s temperaturama od 4 do 9 °C, a uz obalu i na otocima od 10 do 15 °C. Najviše dnevne kretat će se između 13 i 17 °C.

U nedjelju će u kontinentalnim krajevima biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz mogućnost slabe kiše, koja će češća biti u Gorskom kotaru i Lici. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernih i istočnih smjerova. Jutarnja temperatura kretat će se od 4 do 9 °C, a najviša dnevna od 7 do 12 °C.

Na Jadranu će se promjenjivo vrijeme nastaviti i tijekom nedjelje, a kiša će biti češća u drugom dijelu dana. Puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Jutro će biti toplo, a najviše dnevne temperature kretat će se između 13 i 18 °C.

I u ponedjeljak će se u unutrašnjosti nastaviti pretežno oblačno vrijeme mjestimice sa slabom kišom. Temperatura zraka bit će iznad normale za prosinac, pa će biti većinom između 6 i 11 °C. To znači da o snijegu zasad možemo samo sanjati.

Na Jadranu će također biti oblačno, povremeno s kišom koja mjestimice može biti i obilnija. Temperature zraka bit će između 10 i 15 °C uz umjereno, mjestimice jako jugo i jugozapadnjak.

U utorak će se vrijeme u cijeloj Hrvatskoj postupno proljepšati. Kiša će prestati, a očekuje se i djelomično razvedravanje pa su moguća sunčana razdoblja. Temperature će ostati relativno visoke – u unutrašnjosti od 6 do 11 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U srijedu i četvrtak moguća je nova promjena vremena. Ponovno će biti više oblaka, jačat će jugo, a moguća je i mjestimična kiša koja će biti obilnija na Jadranu i u gorju.

Prema svemu sudeći, i do kraja tjedna zadržat će se promjenjivo vrijeme s povremenim oborinama. Temperatura zraka će malo pasti, ali će i dalje biti iznad prosjeka, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

12. prosinca 1967. na Jadranu je zapuhala orkanska bura.

Jedna pučka meteorološka izreka kaže: 'Prosinca mokrina, mokra godina.' To znači da kišovit prosinac najavljuje vlažnu godinu.

Jedna druga kaže: 'Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit ima.' To znači da hladna zima pogoduje poljoprivredi, što ove godine nije slučaj. Naime, hladnoća polaže vlagu dublje u tlo, mrvi zemlju i ubija štetočine. Osim toga, snijeg štiti ozime usjeve od jakog mraza.

Tradicionalan početak skijaške sezone u švicarskim i austrijskim zimovalištima ove je godine pokvario nedostatak snijega u Alpama. Direktor hotela u jednom koruškom skijalištu sreću je odlučio dozvati praznovjernim metodama - angažirao je 15 dimnjačara da mole za snijeg i promjenu vremena! Uvjeren je da će neobičan ritual pomoći.