'NISU SE ŽALILI NA NEPRAVILNOSTI'

DIP odbacio prigovor Nataše Srdoč vezan uz popis birača

08.12.2011 u 19:06

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je odbacilo kao nedopušten prigovor političke stranke "Hrvatska 21. stoljeća" u kojem ta stranka zahtijeva poništenje izbora za zastupnike u Hrvatski sabor održanih 3. i 4. prosinca 2011., privremenu mjeru odgode konstituiranja Hrvatskog sabora i hitno sazivanje novih izbora koji će obuhvatiti ispravan broj birača unutar Hrvatske

DIP u priopćenju navodi da je podnositelj prigovora istaknuo da podaci u popisu birača ne odgovaraju stvarnom stanju birača u Hrvatskoj, da postoji veća razlika u broju birača između pojedinih izbornih jedinica od one propisane člankom 39. stavak 1. Zakona o izborima, te da je na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor 4. prosinca 2011. bilo onemogućeno sudjelovati iseljeništvu.

Prigovor se, kako napominju u DIP-u, u osnovi odnosi na osporavanje provedbe zakonskih rješenja, kako odredbi Zakona o popisima birača, tako i odredbi Zakona o izborima, te se de facto ne odnosi na neku konkretnu nepravilnost u postupku izbora koju bi u skladu sa Zakonom o izborima Državno izborno povjerenstvo bilo nadležno utvrđivati i ocijeniti njezin utjecaj na rezultate provedenih izbora.

'Zbog navedenih je razloga, DIP, na temelju odredbe članka 98. stavka 2. Zakona o izborima, prigovor odbacilo kao nedopušten', stoji u DIP-ovom priopćenju.