REAKCIJA DRAGE HEDLA

'Crkva je palila ljude, a meni predbacuju kršenje ljudskih prava'

08.12.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Osječki novinar Drago Hedl, jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i dobitnik niza domaćih i međunarodnih novinarskih nagrada, odgovorio je na nezabilježen napad Komisije HBK Iustitia et pax, koja je danas priopćenjem oštro prosvjedovala zbog jučerašnje dodjele Reda Stjepana Radića novinaru Hedlu. Podsjetimo, predsjednik RH Ivo Josipović jučer je odlikovao Hedla povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, na što je Katolička crkva danas burno reagirala

Hedl je u razgovoru za tportal izrazio čuđenje reakcijom Crkvene komisije Iustitia et pax kazavši da je tekst na koji biskupi prigovaraju napisao i objavio prije 30 godina u Glasu Slavonije.'U to se vrijeme bila digla velika politička bura u jednom malom mjestu pokraj Požege, gdje je u tamošnjoj crkvi osvanuo mozaik s Alojzijem Stepincem. Ja sam otišao tamo kao novinar, napravio reportažu koja je objavljena u Glasu Slavonije i tom sam tekstu spomenuo da je Stepinac u Jugoslaviji na sudu osuđen kao ratni zločinac - što je fakt', pojašnjava Hedl.

Josipović bez komentara

U Uredu predsjednika nisu željeli komentirati napad Komisije HBK Iustitie et pax na odluku predsjednika Ive Josipovića da dodjeli državno odlikovanje Red Stjepana Radića novinaru Dragi Hedlu. Kratko su nam poručili da je predsjednik otputovao i Bruxelles na popisivanje pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom i da 'nema komentara' (An. S.)

Ako je moj tekst uistinu zaista značio kršenje ljudskih prava, onda se vratimo malo u povijest, pa se prisjetimo da je ista ta Crkva itekako ozbiljno kršila ljudska prava spaljujući na lomači ljude koji se nisu slagali s njima', ističe Hedl, podsjećajući još jednom da vrh Katoličke crkve već dugo ima pik na njega.

'U vrijeme u koje sam ja pisao o zločinima počinjenima u ratnom Osijeku, nadbiskup Srakić je odlazio u prijateljske posjete Branimiru Glavašu, koji je u konačnici pravomoćno osuđen za te zločine. S druge strane, Srakić se nijednom nije sjetio primiti bilo kojeg člana obitelji Glavaševih žrtava, dakle mi smo tu očito bili na suprotnim stranama. Nadalje, ja sam u više navrata pisao tekstove o tome što radi Katolička crkva, što o svećeniku pedofilu, što o neviđenoj raskoši u gradnji osječkog vikarijata, o građevinskim radovima koje je Crkva naručila, a nikad nije platila, tako da im je ovo sad dobro došlo da se pokušaju obračunati sa mnom', zaključuje Hedl.