POZVANI GEOLOZI

Zaustavljeni radovi na autocesti zbog ogromne spilje

08.12.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Minirajući stijene na budućoj dionici Dalmatine od Vrgorca do Ploča, došlo je do urušavanja kompletne ceste, koju je jednostavno progutala zemlja. Zbog toga su radovi na autocesti kod vijadukta Veliki Prolog privremeno zaustavljeni

Nakon proširenja otvora, uočena je ogromna spilja, za koju mještani tvrde da je duga oko 70 metara te da unutrašnjost ima prostor veličine sportske dvorane.

Radovi na cesti su prekinuti, otvor u spilju je zaštićen i zabranjen je pristup lokalitetu dok se ne pronađe rješenje za ovaj dio trase – govore građevinarci koji rade na ovom djelu trase buduće autoceste.

Pretpostavlja se da je spilja dio odvodnog sustava podzemnih voda s planina iznad Velikog Prologa prema Vrgorskom polju Jezero, koje je nekad stvarno bilo jezero, sa stajaćom vodom, dok se nije isušilo i pretvorilo u polje.

Jedno od rješenja građevinara je bilo zatvaranje spilje, no kako se s površine kroz otvor vide lijepe sigme, stalaktiti dugi preko jednog metra, mještani Velikog Prologa su putem svog Mjesnog odbora zatražili da struka istraži spilju i da se osigura moguće očuvanje iste jer se pretpostavlja da kroz nju teče podzemna rijeka koja bi zatvaranjem spilje možda izbila na drugom mjestu, moguće i u naseljenom djelu gdje su kuće za stanovanje.

Radovi na ovom dijelu autoceste su zaustavljeni, očekuje se ekipa stručnjaka s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba koja bi trebala istražiti spilju, da bi se potom odlučilo što će biti sa spiljom i okolnim terenom na koji se spaja vijadukt Veliki Prolog.