NUŽNE PROMJENE U STRANCI

Hebrang prozvao Kosor zbog izbornog neuspjeha

08.12.2011 u 07:48

Bionic
Reading

Uvijek je čelnik stranke najodgovorniji. I za dobar i za loš rezultat – odgovor je Andrije Hebranga na pitanje HTV-ove novinarke kolika je odgovornost predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor za izborni neuspjeh. Ističe da to nužno ne znači neke dramatične poteze, ali znači jednu analizu i u tom smislu predlaže žestoku reorganizaciju stranke i demokratizaciju, kako bi do vrha stranke lakše mogli doći mladi ljudi

Govoreći o stanju unutar HDZ-a, Hebrang je za HTV rekao da je situacija dobra, a stranka stabilna. 'Poraz koji smo doživjeli ne mora biti negativan ako iz njega izvučemo neke pouke i korigiramo sve ono što treba korigirati. Dakle, poraz može biti stimulativan i, ako se iz njega izvuku dobri rezultati, HDZ može već na idućim lokalnim izborima biti ono što je uvijek bio, a to je pobjednička hrvatska stranka'.

Na pitanje što HDZ treba iz ove situacije naučiti, Hebrang je za HTV rekao da ne treba donositi prenagle zaključke.

'Sve je još vruće i mi smo na Predsjedništvu zaključili da ćemo napraviti jednu detaljnu analizu i nakon toga donijeti zaključke. U ovom trenutku Hrvatska je u mogućoj vrlo opasnoj situaciji jer ljevica je zauzela apsolutno sve – od Pantovčaka preko Sabora i izvršne vlasti do svih ostalih institucija. Nikada nije dobar jednopartijski sustav, demokracija zahtijeva širinu' – dodao je Hebrang.

Osvrćući se na neke pogreške koje je HDZ počinio, rekao je da je stranka definitivno pogriješila još na predsjedničkim izborima kada je u vatru bacila svoja tri bivša ministra.

'U povijesti europske demokracije nije se dogodilo da tri ministra jedne stranke jurišaju na isto mjesto. Naravno, razlog je bio da se to mjesto prepusti ljevici, to je bio prvi pogrešan korak HDZ-a', smatra Hebrang.

'Je li trebalo napraviti unutarstranačke izbore, što sam ja zagovarao, jesmo li mogli otvorenije govoriti o tome kakve nam se balvane baca na put, je li trebalo otvorenije stati u zaštitu Vesne Bosanac kada su je optužili za ratne zločine? Trebalo bi sada analizirati sve te poteze i vidjeti jesmo li pogriješili i što učiniti', zaključio je Hebrang.