SKROMNIJE I JEFTINIJE

Za pogreb branitelja i do tri tisuće kuna manje

07.04.2009 u 09:38

Bionic
Reading

Obitelji umrlih branitelja i invalida Domovinskog rata, koji zatraže vojni pokop za svog preminulog člana, od sada će od države dobiti od 1.800 do 3.000 kuna manje za pomoć u podmirivanju troškova pogreba. Ministarstvo branitelja izmijenilo je, naime, Pravilnik o iznosu troškova pogreba, a prema novoj verziji tog dokumenta, koji je objavljen u Narodnim novinama i stupio na snagu prošloga petka, država za branitelje predviđa skromniji i jeftiniji ukop

Za troškove pokopa obitelji su prije mogle dobiti pomoć od dvije tisuće kuna, kupnju ukopnog mjesta država je financirala s maksimalno tri tisuće kuna, plaćala je sve troškove prijevoza pokojnika te glazbu kod odavanja vojne počasti u iznosu do 1.200 kuna, piše Novi list

Prema novom pravilniku, troškovi pokopa sufinanciraju se s tisuću kuna, a i za ukopno mjesto država daje tisuću kuna manje – umjesto tri tisuće taj je iznos ograničen na dvije tisuće kuna. Za glazbu pri pokopu branitelja umjesto 1.200 kuna država će davati maksimalno 400 kuna te će umjesto svih troškova prijevoza pokojnika snositi 50 posto tih izdataka.

Kada je sredinom studenog prošle godine predsjednik Republike Stjepan Mesić predložio štednju i na braniteljskim pokopima, na noge su se digle sve braniteljske udruge, nazivajući takav prijedlog sramotnim i neukusnim. Ministrica branitelja Jadranka Kosor tada je, odgovarajući na pitanje treba li i na toj stavci štedjeti, odgovorila da bi »to mogla biti tema za razmišljanje kad bi situacija uistinu bila katastrofalna, a ona to nije«.

Budući da se njezino ministarstvo sada odlučilo na štednju i na braniteljskim pogrebima, moglo bi se zaključiti da je kriza u zemlji dosegla razmjere katastrofe, no ministrica Kosor objašnjava da »ustvari štednje na pokopima nema«.

– Ne radi se o štednji jer je ukupni proračunski iznos za tu svrhu ostao isti, radi se o otprilike osam milijuna kuna. Činjenica je, međutim, da je znatno porastao broj obitelji koji traže za svoje najmilije vojni pogreb koji sufinancira ministarstvo, kaže Jadranka Kosor.

– Ministarstvo nije željelo ići na sužavanje broja branitelja koji imaju ovo pravo, želimo da svi branitelji čije obitelji to žele dobiju svečani pokop. Smatramo da su iznosi koje država daje prema novom pravilniku razumni i da omogućavaju dostojanstven pokop za branitelje čija je smrtnost, nažalost, sve veća, kaže ministrica.

Rebalansom proračuna ukupna sredstva pod stavkom skrbi za branitelje smanjena je za 50 milijuna kuna, a najveća ušteda, iznos od čak 30 milijuna kuna, »odrezan« je od stambenog zbrinjavanja branitelja.

Predsjednik Mesić, koji je pokrenuo lavinu svojim prijedlogom da se štedi na braniteljskim pokopima, pokrenuo je u Glavnom stožeru oružanih snaga izmjene Pravilnika o obredima, s ciljem da se smanji broj vojnika koji se šalju na odavanje počasti prilikom pogreba branitelja. Prošle godine je Ministarstvo branitelja dalo 10 milijuna kuna za sufinanciranje troškova pogreba, dok je MORH za odavanje vojnih počasti na nešto više od tisuću pogreba potrošio milijun kuna.

Prema informacijama iz Ministarstva, od javne rasprave o troškovima pogreba, broj zahtjeva obitelji branitelja za pomoć pri snošenju troškova pogreba narastao je u nekim sredinama i za 40 posto.

Uz to, analizom tih zahtjeva došlo se i do podataka da se u nekim slučajevima manipuliralo s troškovima, pa bi se, na primjer, za grobno mjesto u nekom manjem mjestu u Dalmaciji ili Slavoniji tražilo od Ministarstva više novca nego li što ono košta na inače znatno skupljim zagrebačkim grobljima. U ministarstvu objašnjavaju da su iznosi pomoći u novom pravilniku usklađene sa cijenama na zagrebačkom groblju Miroševac, koje je uzeto kao nekakav viši standard ukopa.