Hrvatska GRUBA POVREDA PRAVILA U BIH

DIP opomenuo HSP zbog kršenja izborne šutnje

  • Autor: S.S./Hina
  • 3.12.2011 21:54:59
  • 3.12.2011 15:07:55

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da je u subotu zaprimilo dojave o tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu, te jedno koje se odnosu na 7. izbornu jedinicu

Sva se tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu odnose na aktivnosti Hrvatske stranke prava u BiH, zbog čega je DIP opomenuo tu stranku.

Riječ je o dijeljenju promidžbenog materijala HSP-a u dvorištu Osnovne škole 'Isak Samokovlija' u Sarajevu - gdje se nalazi biračko mjesto, zatim o slanju SMS poruka promidžbenog sadržaja građanima na području Sarajeva s uputom za glasovanje za listu HSP-a, te o umetanju letka iste stranke u novine Oslobođenje i Dnevni avaz od 3. prosinca.

'Iako se u konkretnom slučaju radi o korištenju dnevnoga tiska koji izlazi u stranoj državi, naručivanje i plaćanje ovakve izborne promidžbe od strane političke stranke Hrvatske stranke prava (HSP), koja je dužna pridržavati se izbornih pravila za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, predstavlja grubu povredu pravila o zabrani izborne promidžbe u smislu čl. 28. st. 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Zbog navedenog, opominje se politička stranka koja se koristila ovakvim načinom izborne promidžbe u vrijeme izborne šutnje', stoji u DIP-ovom priopćenju.

DIP je izvijestio i da je zaprimio predstavku koalicije stranaka Bloka umirovljenici zajedno - Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske radničke stranke u vezi s distribucijom letaka na području 7. izborne jedinice, u kojima se na neprimjeren način difamira njihov kandidat na izborima navodom 'lažni je umirovljenik'.

'DIP smatra da sadržaj promidžbenog materijala koji na neprimjeren način prikazuje izborne sudionike nije dopušten u izbornoj promidžbi', ističe se u DIP-ovom priopćenju. 'S obzirom na to da je navedeni letak distribuiran tijekom 3. prosinca, DIP upozorava da takova distribucija predstavlja ne samo kršenje izborne šutnje već i na krajnje neprimjeren način prikazuje određenog kandidata', stoji u priopćenju.
Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, u nedjelju 4. prosinca u 19 sati.
 

Podsjetnik poslodavcima

GONG podsjeća da su svi poslodavci dužni svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje.

Starije, nemoćne i bolesne osobe te trudnice i osobe s posebnim potrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkog odbora do njihove lokacije.

Lokaciju određenog biračkog mjesta, građani mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave.

Svećenik u Županji savjetovao za koga glasati

Nevladina udruga GONG danas do 14 sati zaprimila je 15-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova zemlje te iz inozemstva.

Prisutno je i agitiranje protiv određenih stranaka i kandidata, a u usporedbi s prethodnim praksama kršenja izborne šutnje, današnja iskustva pokazuju manji intenzitet, konstatirao je GONG.

Izbornu su šutnju podjednako kršile i veće i manje stranke, i to na različite načine. Bilo je tu svega:  podjele poklona s vizualnim identitetom stranke; lijepljenja plakata (na gradskom info centru, na ogradi privatne kuće); dijeljenja letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu; pojavljivanja letaka u poštanskim sandučićima i na vjetrobranskim staklima automobila; SMS poruka s uputama o glasovanju;  Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju; telefonskog agitiranja putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku; agitiranja predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u Županji;  anonimnog agitiranja letcima protiv određene stranke ili kandidata.

Biračka mjesta u inozemstvu u subotu i nedjelju promatra ukupno 27 GONG-ovih promatrača: u Bosni i Hercegovini (19), Srbiji (3), Nizozemska (2) te u Švicarskoj, Njemačka i Kanadi po jedan promatrač.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još