MALL OF SPLIT

Split dobiva novi šoping-centar

02.12.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Na istočnom prilazu Splitu, na predjelu Mejaši u petak je svečano položen kamen temeljac za novi trgovački centar i time su službeno počeli radovi na velikom projektu Tulipan Grupe

Taj ambiciozni projekt bio je najavljen još u veljači 2009. na prezentaciji u zgradi Banovine, dok Željko Kerum još nije postao gradonačelnik Splita. U ime Tulipan Grupe prezentaciju je održao Kristijan Gelo koji je i danas bio domaćin svečanosti, kao i predstavnik partnera i investitora Jurgen Steinke.

Mall of Split u Dalmaciji je predstavljen kao prva 'brown field' investicija na ovom području i u njegovu gradnju bit će uloženo 175 milijuna eura. Trenutačno je jedna od najvećih izravnih stranih investicija u Hrvatskoj. Na spomenutoj prezentaciji iz 2009. godine projekt je bio predstavljen kao novi istočni ulaz u grad Split. Osim danas započetog trgovačkog centra, u planu je bila gradnja stambenog naselja i više poslovno-stambenih nebodera.

Što će se od toga realizirati, tek ćemo vidjeti, no projekt je predvidivo započeo gradnjom trgovačkog centra i na račun Grada Splita već je uplaćeno 23,6 milijuna kuna od ukupnih 47,2 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa. To će malo popraviti situaciju u polupraznoj ili polupunoj gradskoj blagajni.

Treba naglasiti da je na lokaciji trgovačkog centra bila smještena propala tvornica solarnih panela Rade Končar. Ta tvrtka koja je vladala suvremenom tehnologijom bila je još jedna žrtva kriminalne privatizacije i deindustrijalizacije u Hrvatskoj. Vlasnik tvrtke prodao je zemljište Tulipan Grupi te su oni početkom ove godine legalno došli u posjed terena i započeli s rušenjem postojećih objekata.

Rušenje objekata bivše tvornice solarnih ćelija te razvrstavanje i recikliranje materijala je, prema tvrdnji investitora, izvršeno prema standardima LEED. Nakon početka rušenja bilo je riječi o promjeni lokacije, ali ništa se od toga još nije realiziralo, pa su znanje, tehnologija i kadrovi nestali. Ta je tvrtka proizvodila solarne panele od 1987. i izvozila ih u 22 zemlje. Kao podsjetnik na ta vremena, još se vidi dimnjak s logotipom tvrtke.

Kristijan Gelo i Tulipan Grupa projekt su 2009. predstavili kao urbanizaciju i oživljavanje istočnog dijela grada, predjele Mejaša, Neslanovca I Pujanki. Mejaši su do nedavno imali karakter divljeg naselja. Probijanjem Vukovarske ulice kroz divlje naselje do prodajnog centra City Center One, taj suburbij dobio je prometnu kičmu koja amorfni skup nelegalnih kuća drži na okupu i sada imaju urbani karakter. Novim bi se projektom ta situacija zaokružila na kvalitetan način, pod uvjetom da se plan realizira.

Regionalni trgovački centar najnovije generacije trebao bi se otvoriti u proljeće 2013. godine. Ukupna površina je 62 tisuće četvornih metara i na dvije podzemne i tri nadzemne etaže ponudit će se više od 200 prodajnih jedinica. Garaža ima 2.320 parkirnih mjesta.

Tulipan Grupa osnovana je 2005. i bavi se poslovima ulaganja i upravljanja nekretninama. Angažirana je u gradnji turističkih, komercijalnih i rezidencijalnih objekata te nudi niz investicijskih projekata.