ŠKOLA ISPRED VREMENA

Učenici proizvode eko-voće, a uskoro će imati i farmu krava

03.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

U Slavonskom Brodu nalazi se jedinstvena u regiji, škola budućnosti. Zahvaljujući inovativnim idejama ravnatelja i profesora te vrijednim učenicima, ova je škola iskoračila iz klasičnih okvira odgojno obrazovne institucije i piše jednu sasvim drukčiju, poduzetničku priču

Na školskom imanju uzgajaju se tone ekološkog voća i povrća, cvijeća te ukrasnog, ljekovitog i začinskog bilja, a sve to uspješno, poput pravih poduzetnika, plasiraju na tržište. Školsko gospodarstvo nedavno je povećano za još 27 hektara zemljišta stoga, uz već postojeću ergelu rasnih konja, sada planiraju oformiti i vlastitu farmu krava muzara te pokrenuti proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda.

Riječ je o srednjoj školi Matija Antun Reljković koja je, u kratkom i kriznom vremenu napravila ogroman iskorak te je danas među vodećima u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. Djelatnici i učenici škole velika su složna obitelj, a škola, za razliku od mnogih tvrtki-gubitaša, funkcionira besprijekorno te ostvaruje vlastiti prihod.

Učenici su uključeni u cjelokupan proces rada i učenja. Uče doslovce sve, od podizanja voćnjaka, njege bilja, zaštite, berbe, pakiranja, pa do pronalaženja tržišta i prodaje proizvoda sa školskog imanja. I po nekoliko tona ekološkog voća i povrća prodaju građanima, hotelima i restoranima. Brojne rasadnike i cvjećarne opskrbljuju raznih vrstama cvijeća i ukrasnog bilja, a iz školskog laboratorija za mikropropagaciju na tržište plasiraju i visokokvalitetne sadnice malina, kupina i ukrasnog drveća.

U školsku se blagajnu godišnje slije i po tristotinjak tisuća kuna. Novac se ulaže u poboljšanje uvjeta rada škole, usavršavanje nastavnika, kupnju novih računala, suvremenih priključaka za poljoprivredne strojeve te za modernizaciju školskih praktikuma, koji su već opremljeni najsuvremenijom, pet milijuna kuna vrijednom opremom, za koju je škola dobila novac putem pretpristupnih fondova Europske unije.

'Do sada smo imali 12 hektara pod voćarskim i 60-ak hektara pod raznim ratarskim kulturama. Sada smo dobili još 27 hektara zemlje od RH na dugotrajno korištenje, s mogućnošću podizanja suvremenih praktikuma te radimo pripreme za pokretanje onih sadržaja koje do sada nismo mogli realizirati na prostorima uz školu.

To je u prvom redu stočarski praktikum kapaciteta do 30 krava muzara s malom siranom i svim pratećim sadržajima za preradu proizvoda od mlijeka. Stočarstvo je prioritet za regiju, stoga kroz proces cjeloživotnog učenja planiramo uključiti i farmere. Cilj je postizanje veće kvalitete proizvoda te praćenja nove tehnologije u stočarskoj proizvodnji', rekao je ravnatelj škole, Vlado Prskalo.

Uz planirani stočarski praktikum, škola već posjeduje voćarsko-vinogradarsko-vinarski praktikum, dendrološki praktikum, povrćarski praktikum, šumarski, veterinarski i ratarski praktikum te prehrambeni praktikum. Ima i svoju poljoprivredno-mehaničku radionicu te laboratoriji za mikropropagaciju i kemijski laboratoriji. Kroz svaki od praktikuma učenici se, tijekom četiri godine, osposobljavaju za zanimanje koje su odabrali te stječu vještine i znanja koja su im potrebna za uključivanje u svijet poduzetništva ili za nastavka školovanja na višim i visokim ustanovama.

Novi je značajan projekt škole Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj koji je već prošao sve evaluacije te se do Božića očekuje i potpisivanje finalnog ugovora.

'Realizacija ovog 15 milijuna kuna vrijednog projekta na ove će prostore donijeti nova i suvremena znanja u poljoprivredi koja su usklađena sa svjetskim zahtjevima. Povećat će svijest poljoprivrednih proizvođača o naprednim kultivacijskim tehnikama koje imaju tržišnu vrijednost, s ciljem podizanja konkurentnosti domaće poljoprivrede na globalnom tržištu.

Projekt će pospješiti razvoj gospodarstva ovoga kraja te unaprijediti znanstveno-istraživački rad i pokrenuti nova zapošljavanja mladih ljudi', ističe ravnatelj Vlado Prskalo.

Dodaje da im svaki tjedan korisne savjete dolaze razne stručne radne grupe iz Hrvatske, ali i iz zemalja regije, koje žele aktivno surađivati i razmjenjivati iskustva s ovom uspješnom školom budućnosti.