MESIĆ PREDLAŽE

U vrijeme turističke sezone treba ukinuti vize

06.04.2009 u 22:39

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da je 'relativni optimist' što se tiče predstojeće turističke sezone te da je pitanje jesmo li se za nju dovoljno efikasno pripremili

'Bilo bi jako dobro da sezona uspije, ali je pitanje jesmo li mi to dovoljno efikasno pripremili, sve one koji u tome sudjeluju', kazao je predsjednik Mesić u izjavi za novinare nakon posjeta novoj knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predsjednik drži da se trebalo poduzeti više mjera kako bi se liberalizirao vizni režim sa zemljama koje imaju velike komplikacija kada njihovi građani putuju u Hrvatsku, navodeći kao primjer 'zemlje golfa' (Perzijskog zaljeva).

Rekao je i kako se dugo raspravlja o tome da građani zemalja koji imaju schengensku vizu jednostavnije ulaze u Hrvatsku, jer su već prošli veliku proceduru da bi uopće dobili te vize. 'Navodno je to riješeno, ali je pitanje da li to znaju oni koji imaju schengensku vizu', rekao je dodajući kako bi u tom smislu trebalo napraviti jednu ozbiljniju kampanju. Misli i kako smo s mnogim zemljama mogli, makar za vrijeme turističke sezone, ukinuti vize. Smatra i da neće biti stimulativno ako se ne korigiraju cijene.

Na pitanje zašto je prisustvovao donatorskoj večeri zagrebačkog HNS-a kada je to, po ocjeni novinara, u najmanju ruku protuustavno jer je nestranačka osoba, Mesić je rekao da to nije nikakva protuustavna kategorija.'Gradska organizacija HNS-a me kandidirala za predsjednika Republike, a devet godina im obećavam da ću doći na večeru. Bio sam kratko vrijeme, održao sam riječ da ću se pojaviti; a Hebrangu trebate dati da pročita Ustav', poručio je Mesić u povodu napisa u medijima prema kojima Andrija Hebrang neprihvatljivim smatra to što je predsjednik države bio na donatorskoj večeri te što 'nije izdržao do kraja mandata biti neutralan prema strankama, što mu je i ustavna obaveza'.

Mesić je rekao kako nije bilo nikakvog plaćanja mjesta za počasnim stolom. 'Ja sam bio pozvan i tamo sam dobio sliku koja me čekala od vremena kada sam dobio prvi poziv, preuzeo sam sliku koju je naslikala njihova članica, zahvalio se i otišao', kazao je Mesić, zaključivši kako nema ničega spornog. Pred Filozofskim fakultetom nekoliko je studenata prosvjedovalo protiv ulaska RH u Nato, istaknuvši transparent na kojemu je pisalo u 'Nato - 60 godina, sada je dosta'

Komentirajući tu studentsku akciju, Mesić je rekao kako su demonstracije izražavanje mišljenja, 'što je za svaku pohvalu'. Ne bi bilo dobro kada bi zabranjivali ljudima da misle i da to što misle javno izraze, rekao je poručivši da se i na taj način potvrđuje demokracija i njezina zrelost. Inače, studenti su bili nezadovoljni jer su ih, kako su rekli, policajci pokušali legitimirati, na što, istaknuli su, nisu imali pravo s obzirom na autonomiju sveučilišta.