MALO SUNCA I NA KOPNU

Za vikend do +18, od ponedjeljka hladnije

02.12.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnog monotonog razdoblja, s vrlo malo oborina i dosta magle, cijela će Hrvatska narednih dana ući u dinamičniji period u kojem će promjene vremena biti češće i brže, a oborina znatno više, najavljuju prognostičari

U subotu i nedjelju u unutrašnjosti Hrvatske bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Većinom suho, uz više sunčana vremena, bit će u središnjim i istočnim predjelima, dok se oblačnije, uz povremenu mogućnost slabe kiše, očekuje u Gorskom kotaru i Lici. Vrlo malo kiše može pasti tijekom subote i na području sjeverozapadne Hrvatske. Vjetar će biti slab do umjeren, u gorju povremeno pojačan jugozapadni i južni. Jutarnja temperatura kretat će se od 2 do 7°C, dok će najviša dnevna tijekom subote biti od 10 do 15°C, u nedjelju ponegdje i malo viša.

Na Jadranu će u subotu i nedjelju biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiša koja će najčešća biti u zaleđu Kvarnera. Puhat će umjereno, ponegdje na moru Dalmacije i jako jugo, a na sjevernom Jadranu lebić. Jutarnje temperature zraka bit će u porastu, osobito u zaobalju. Najviše dnevne kretat će se od 12 do 18°C.

U ponedjeljak ujutro još će biti toplo, no krajem dana cijelu Hrvatsku zahvatit će hladna fronta sa sjeverozapada koja će donijeti jače naoblačenje, vjetar, kišu i pad temperatura zraka. Navečer je u gorju moguć i snijeg. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Temperature će u unutrašnjosti pasti na 5, a na sjevernom Jadranu na 10°C.

U utorak će u početku još biti oblačno, mjestimice sa slabim oborinama, no tijekom dana očekuje se njihov prestanak i razvedravanje. U unutrašnjosti će puhati slab vjetar sjevernih smjerova, a na Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura kretat će se između 4 i 9°C u unutrašnjosti, a na Jadranu između 10 i 15°C.

U srijedu i četvrtak prevladavat će sunčano u cijeloj Hrvatskoj. Jutra će biti hladna pa se u kopnenom području očekuju mraz i mjestimična magla. Dnevne temperature većinom će se kretati između 5 i 10°C, a na Jadranu između 11 i 16°C.

U petak je nakratko moguća nova južina, a u subotu promjena vremena s kišom i zahlađenjem koje gorju može donijeti snijeg, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

2. prosinca 1973. godine na Muri kod Murskog Središća registrirana je najranija pojava ledohoda.

3. prosinca 1963. godine u Gospiću je izmjerena temperatura od -26,6°C, najniža u prosincu za Hrvatsku.

7. prosinca 1726. godine na području Pakraca počeo je snijeg koji je padao neprestance 11 dana.