NEOBIČNE KADROVSKE ODLUKE

Riješio ubojstva Pukanića i Hodak, Grbić ga za nagradu smijenio

Bionic
Reading

Nakon što je samo mjesec dana prije izbora raspisan natječaj za dvjestotinjak novih rukovoditelja, stigla je i nova priča o kontroverznom kadroviranju u MUP-u. Ravnatelj policije Oliver Grbić zaradio je kaznenu prijavu zbog povrede službene dužnosti i nesavjesnog rada u službi, javlja HTV i Večernji list

Grbića je, naime, Državnom odvjetništvu prijavio Vedran Nuić, najveći hrvatski balistički stručnjak koji je svojim vještačenjem razriješio ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, jer ga je Grbić u siječnju ove godine nezakonito smijenio s mjesta načelnika Odjela traseoloških vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, što je značilo i manju plaću.

Nuić se žalio na svoju smjenu pa je Odbor za državnu službu u travnju poništio rješenje o njegovu premještaju jer u rješenju nisu navedeni nikakvi razlozi njegove smjene. Grbić je za načelnika odjela koji je vodio Nuić imenovao drugog čovjeka i sad obojica primaju plaću za isto radno mjesto, iako Nuić nije vraćen na mjesto načelnika. U kaznenoj prijavi protiv Grbića, Nuić navodi da je ravnatelj policije time oštetio državni proračun jer su za isti posao plaćene dvije osobe. Državni proračun, prema gruboj procjeni, zbog takve odluke ravnatelja policije oštećen je za oko 100.000 kuna, javlja HTV. Usto tereti Grbića da je povrijedio njegovo pravo na rad jer već sedam mjeseci ne postupa prema rješenju Odbora za državnu službu, odnosno ne omogućuje mu obavljanje poslova za koje je zakonito imenovan.

Prema informacijama Večernjeg lista, navodno je Grbić smijenio Nuića bez ikakvih valjanih razloga te je na njegovo mjesto doveden čovjek koji tada čak nije imao uvjete za taj posao, a to je 10 godina rada u policiji. U policijskim kuloarima navode se čak i interpretacije da je smjeni kumovalo Nuićevo prijateljstvo s bivšim šefom Centra Goranom Mršićem, bratom SDP-ovca Zvonimira Mršića, kojeg je također Grbić degradirao.

Na upit Hrvatske televizije u Ministarstvu unutarnjih poslova odbili su komentirati ovaj slučaj, ističući da svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu o kojoj presudnu riječ daje Državno odvjetništvu.