NAGRADILE GA 'RODE'

Ministar Darko Mućak Milinović

30.11.2011 u 18:46

Bionic
Reading

Udruga Roda danas je u sklopu proslave 10. rođendana prvi put dodijelila 'Rodine nagrade' kao posebno priznanje pojedincima i ustanovama za zapažena postignuća u području brige za djecu, roditelje, buduće roditelje i obitelji - dodijeljeno je 29 nagrada te jedan 'Mućak' koji je dobio potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

Rodin 'Mućak' dodjeljuje se osobama koje su se istaknule negativnim pristupom u područjima Rodine vizije, a ovaj je put riječ o medicinski potpomognutoj oplodnji, istaknuto je. 'Mućak' je dodijeljen Milinoviću za, navedeno je, 'aktivnosti u donošenju zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i za nastojanja da se taj zakon održi na snazi u sramotnom i za građane ponižavajućem i diskriminirajućem obliku'. U udruzi navode kako je riječ o najrestriktivnijem zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi. 'Unatoč silnu zauzimanju da taj zakon ne zaživi, Roda je ovaj put ipak snijela "Mućak' - jaje koje zasluženo ide u ruke ministru za njegov 'mućak od zakona', poručeno je.

U kategoriji 'trudnoća i porođaj' nagrade su dobili Udruga primalja te primalje Barbara Finderle, Erika Spirić i Iva Podhorsky Štorek, za područje 'dojenja' nagrađeni su liječnici Josip Grgurić, Anita Pavičić-Bošnjak, Milan Stanojević i Irena Zakarija Grković, za 'roditeljstvo' profesorica psihologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Nina Pećnik, psihologinja u dječjem vrtiću 'Cvrčak' (u mirovini) Branka Starc i UNICEF, za 'sigurnost u prometu' karlovačka i osječko-baranjska policijska uprava te Dalibor Gojak iz karlovačke prometne policije i Ivica Vuko iz osječke.

Za 'Rodino pero' nagrađeni su emisija HTV-a "8. Kat", Radio 101, Vesna Roller (Novi list), Kristina Turčin (Jutarnji list), Mojmira Pastorčić (RTL), Amela Čilić (RTL), Nataša Gajski-Kovačić (Vjesnik), Nataša Kraljević-Kolbas (HRT), Gorana Banjeglav (Zagrebancija) i Sanja Brajković (Radio Sljeme).

U kategoriji 'Rodin celebrity' nagrađena je operna pjevačica Martina Tomčić-Moskaljov.

Predsjednica Rode Mirela Blažanović istaknula je da se udruga već 10 godina zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj te da je njihova zadaća stvarati društvo odgovorno prema djeci, roditeljima, budućim roditeljima i obiteljima - informiranjem, educiranjem, aktivnim zagovaranjem i sudjelovanjem u procesima promjene, kao i poticanjem roditelja i ostalih društvenih skupina na preispitivanje stanja i sudjelovanje u promjenama. 'Nakon punog desetljeća smatramo da smo u tome uvelike uspjeli', istaknula je Blažanović i dodala kako u svom djelovanju nisu bili sami te da za svako postignuće mogu zahvaliti mnogima koji su dijelili njihove ciljeve.