ANTIRECESIJSKE MJERE

Bandić reže plaće i štedi 300 milijuna kuna

06.04.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Zagrebačko gradsko poglavarstvo u suradnji s Ekonomskim i razvojnim savjetom gradonačelnika Milana Bandića predstavilo je antirecesijske mjere čije su temeljne odrednice mjere proračunske štednje, zaštita osobnog i obiteljskog standarda građana Grada Zagreba, pomoć i olakšanje poslovanja obrtnicima i poduzetnicima, nastavak s radovima na kapitalnim projektima te nastavak izrade zajedničkih projekata u suradnji s Vladom RH

Gledajući po stavkama, najveća planirana ušteda trebala bi biti od smanjivanja troškova gradskog proračuna za pet posto (200 milijuna kuna na godinu), smanjenja operativnih troškova Zagrebačkog holdinga za 10 posto (50 milijuna kuna na godinu), ušteda od smanjenja troškova gradske uprave za pet posto donijela bi dodatnih pet milijuna (uredski materijal i sl), dok bi se rezanjem plaća gradskim dužnosnicima i zastupnicima za 10 posto uštedjelo dodatnih tri milijuna kuna.

'Na proračunskim mjerama štednje planiramo uštedjeti oko 300 milijuna kuna. Ono što je bitno naglasiti je to da u našim mjerama neće biti otpuštanja radnika, neće se smanjivati plaće zaposlenima, ali hoće gradskim dužnosnicima i gradskim zastupnicima za 10 posto, nećemo odustati od kapitalnih projekata i nećemo dirati u stečena socijalna prava', kazao je gradonačelnik Bandić.

Upitan da pojasni koji će to uredi morati uštedjeti 200 milijuna kuna, Bandić je samo kratko rekao kako u narednih 15 dana očekuje da se svi očituju te da će se tada znati nešto više. S donesenim mjerama složili su se sindikalisti, kojima je pak najvažnije bilo da se ne zadire u plaće zaposlenika.

Standard građana poglavari planiraju zaštititi na način da će se za ovu i iduću godinu zamrznuti cijene svih komunalnih usluga; neće biti, izuzev visokostručnih i proizvodnih djelatnika, novih zapošljavanja u gradskoj upravi i administraciji. Nadalje, smanjen je komunalni doprinos za 10 posto, subvencionirat će se kamate na kredite u vsini od 1 posto za kupnju prvog stana bračnih parova do veličine 100 kvadrata, subvencionirat će se pročelja zgrade stare zagrebačke jezgre do 25 posto u visini cjelokupnog iznosa.

Poduzetnicima se planira pomoći na način da se osnuje interventni fond za realizaciju poduzetničkih projekata od značaja za Grad (20 milijuna kuna), subvencioniranjem kamata na kredite obrtnika i malih i srednjih poduzetnika (35 milijuna kuna) i refinanciranje kamata postojećih nepovoljnih kredita do tri posto kojima su zaduženi poduzetnici, a odnose se na proizvodnu djelatnost (20 milijuna kuna).

'Treba naglasiti da ćemo sve mjere, osim kapitalnih investicija kao što su gradnja mostova, garaža, Kongresnoga centra itd, financirati iz paketa ušteda. Da nismo sada donijeli ove odluke, morali bismo ih donijeti za šest mjeseci, a onda bi bile puno radikalnije', naglasio je Bandić.

Zbog donošenja mjera, ali i zbog projekcije gradskog ministra financija Slavka Kojića, koji u drugoj polovici godine očekuje njegovo lošije punjenje, sasvim je izvjesno da će morati doći do njegova rebalansa.

'Prva tri mjeseca proračun se dobro punio, ali do njegova rebalansa sasvim sigurno će morati doći. Morat će to napraviti ova vlast nakon izbora ili neka druga. Nadamo se samo da rebalans neće biti velik', zaključio je Kojić.