RASKOL MEĐU SOCIJALDEMOKRATIMA

Zašto SDP (ne)će raspustiti zagrebačku Skupštinu?

30.11.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Hoće li doći do raspuštanja zagrebačke Skupštine i hoće li SDP krenuti u rušenje gradonačelnika Milana Bandića, dva su najčešća pitanja koja se posljednjih dana spominju u političkim krugovima Grada Zagreba

U javnosti se barata različitim scenarijima koji bi se mogli odigrati, a ono što je gotovo sigurno je da će SDP, dobije li stabilnu većinu na izborima u nedjelju, u proljeće krenuti u rušenje gradonačelnika.

Prvi preduvjet za to je izmjena Zakona o referendumu prema kojem više neće biti potrebno da na njega izađe pedeset posto od upisanog broja birača.

Da će SDP pokušati kazniti 'odbjeglog sina', u to više nema nikakve dileme. Međutim, oko raspuštanja Skupštine postoji podosta dvojbi i unutar samog SDP-a koji nije suglasan što i kako napraviti.

Naime, određene visokopozicionirane struje u SDP-u sklone su ideji da se prvi korak prema raspuštanju Skupštine dogodi već 20. prosinca, kada će se donijeti odluka o proračunu Grada Zagreba za 2012. godinu u visini od 6,65 milijardi kuna, koji je predložio gradonačelnik.

Ukoliko Bandić ne prihvati sve prijedloge SDP-a, koji bi se trebali uvrstiti u proračun, a tu se prije svega misli na odluku o vrtićima, čija bi se cijena trebala vratiti na model 200 i 400 kuna, doći će do neprihvaćanja proračuna, što znači da se ide u privremeno financiranje za prvi kvartal 2012, nakon čega bi se još jednom pokušalo usuglasiti stavove. Ne bude li ni tada rješenja, Vlada imenuje povjerenika i Skupština se raspušta.

No postavlja se pitanje što ako Bandić odluči saviti kičmu i popustiti svim zahtjevima SDP-a, uključujući vrtiće. SDP će se tada naći u situaciji da mora prihvatiti proračun, ali dio socijaldemokrata nije sklon da se to dogodi.

'Dogodi li se to, ispast će da imamo najboljeg gradonačelnika, a to naprosto ne odgovara istini. Previše toga lošeg se dogodilo posljednjih godina i treba ići u nove izbore za Skupštinu i gradonačelnika. Ostanemo li samo na smjeni gradonačelnika, ispast ćemo stranka koja želi sačuvati fotelje i osvojiti gradonačelničku', napominje nam visokopozicionirani SDP-ovac.

Da nisu svi suglasni s tom idejom, potvrđuju riječi druge strane s Iblerova trga, koja smatra da se sa Skupštinom ne treba riskirati jer SDP u njoj ima stabilnu većinu te da treba samo pokrenuti referendum za smjenu gradonačelnika.

'Ukoliko Bandić prihvati sve naše prijedloge za proračun, nema potrebe za njegovim neprihvaćanjem. Dobit ćemo ono što smo željeli, a na referendumski opoziv može se ići iz brojnih drugih razloga. Oni koji zazivaju raspuštanje Skupštine bez obzira na Bandićevu suradnju rade to samo zato da pokušaju pridobiti svoje ljude u novom sazivu', ističe druga SDP-ova struja.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da 'za SDP ne bi bilo politički mudro ići u neprihvaćanje proračuna ako Bandić bude kooperativan'.

'To naprosto ne bi bilo pametno jer ako je gradonačelnik kooperativan, a čini se da želi biti, onda kako javnosti objasniti razloge za raspuštanje Skupštine. SDP ima stabilnu većinu i to mu naprosto sada nije potrebno. Što će se događati poslije, druga je priča', ističe Gjenero i dodaje da treba imati na umu da se izbori ni za Skupštinu ni za gradonačelnika neće događati prije svibnja, a tada se već ulazi u period kada se oni smatraju redovnima. Drugim riječima, pobjednik na njima ne bi imao mandat samo do ljeta 2013, već do 2017. godine.

Njegovo razmišljanje dijeli i jedan ugledni član Skupštine, koji nije iz redova SDP-a, ali je želio ostati anoniman.

'Birati vrijeme i mjesto za obračun u politici, kao i u životu, bitna je stvar. Bandić očito želi surađivati, što je bilo vidljivo iz njegova jučerašnjeg pomirljivog tona i poruka koje je poslao u razgovoru za jedan dnevni list. Uostalom, možete li se sjetiti kada je gradonačelnik ostao u Skupštini dulje od aktualnog sata?

Ni prošle godine, kad je bila napeta situacija oko proračuna, to se nije dogodilo, a jučer je bio prisutan cijelo vrijeme. Prihvati li Bandić sve prijedloge za proračun, SDP treba pričekati. Skupština se može raspustiti i zbog brojnih drugih razloga. SDP ima većinu i može birati vrijeme', ističe naš sugovornik.

Kako je većina analitičara uvjerena da će Kukuriku koalicija već u prvih nekoliko mjeseci svoje vladavine morati povući neke nepopularne poteze ako misli provesti reforme, ostaje otvorenim pitanje hoće li to Zagrepčani kazniti ili nagraditi već na izborima za Skupštinu ako dođe do njih.

'U politici uvijek ima rizika i kockanja. Stvari se uvijek mogu oteti kontroli i okrenuti na drugu stranu', zaključuje naš sugovornik, skupštinski zastupnik.