Hrvatska NAVIJAČI BEZ FANTOMKI

Za fašističke znakove na internetu 10.000 kuna

  • Autor: tportal.hr
  • 3.12.2008 10:36:52
  • 3.12.2008 10:35:16

Policija dovršava prijedlog potpuno novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojemu bi se precizno i nedvosmisleno definirao prekršaj isticanja nacističkih simbola

ZAGREB - Prijedlog nije do kraja definiran, ali Večernji list saznaje da bi se jasno opisalo što podrazumijeva isticanje simbola režima i ideologija koji potiču na nasilje, diskriminaciju i nesnošljivost. Zakonom se žele obuhvatiti i svi mediji, uključujući internet.

Isticanje simbola bilo bi osnovno prekršajno djelo, dok bi kvalificirani oblik prekršaja bilo veličanje nacističkih ili drugih totalitarnih režima. Kazne koje policija predlaže za ove prekršaje kreću se u rasponu od 3 do 10 tisuća kuna, ili maksimalna zatvorska kazna od 60 dana.

Za isticanje fašističkih simbola prekršajno bi se mogao kazniti onaj 'tko na javnom mjestu govorom, pjevanjem, sviranjem, pisanjem, crtanjem, reproduciranjem govora, muzike, tekstova, slika i crteža odgovarajućim uređajima ili na drugi način ističe, ili na drugi način podržava fašističke, nacističke ili druge totalitarne države, organizacije, stranke, pokrete, udruge, ideologije, ideje koje potiču na nasilje, diskriminaciju i nesnošljivost'. Teži prekršaj od ovoga bio bi kada se nacizam veliča.

<#o2>Važeći zakon iz 1977. godine, koji se primjenjuje u slučaju <b>Nikše Klečaka</b>, uopće ne spominje nacističke simbole, već kao prekršaj navodi slučaj kada netko 'na javnom mjestu izvodi, reproducira pjesme, skladbe, ili ističe simbole, tekstove, slike... kojima remeti javni red i mir'. Sve, dakle, ovisi o interpretaciji policije, čime je otvoren put represiji po političkom ili nekom drugom interesnom ključu.

U prijedlogu novog Zakona, prekršaj bi bio nošenje i upotreba hladnog oružja, neovlašteno nošenje odore i ispisivanje grafita na nedopuštenim mjestima. Prekršaj bi bio i skrivanje identiteta, poput navlačenja fantomki na stadionima, pušenje na zabranjenim mjestima, posluživanje alkohola maloljetnicima, a definirala bi se i buka kao prekršaj protiv javnog reda i mira.

Neovlašteno isticanje simbola stranih država koji bi mogli izazvati nemir građana uvrstilo bi se u remećenje javnog reda i mira, pri čemu bi se sankcioniralo isticanje samo onih simbola koji provociraju javnost. Još uvijek ne znamo prema kojim kriterijima bi se karakteriziralo takvo provociranje, jer je zakon još u fazi izrade.

 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još