PROSVJEDNICI KIO KERAMIKE

'Premijerka Kosor ignorira nas već mjesec dana'

29.11.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Sol na ranu im je, komentiraju, ignorantski pristup njihovom problemu aktualne predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Naime, iako je nedavno, u sklopu HDZ-ove predizborne kampanje u četvrtoj izbornoj jedinici, posjetila Pitomaču, Viroviticu i Slatinu, na putu za Osijek, očekivali su, mogla je proći kroz Orahovicu i bar pozdraviti radnike, nije to učinila

U Orahovici i dalje traju prosvjedi bivših radnika KIO keramike. U prosvjednom šatoru, na temperaturama ispod ništice, promrzli i pothlađeni – okupljeni oko improvizirane pećice – i dalje traže isplatu svojih otpremnina. Prošlo je više od mjesec dana otkako su zatražili očitovanje i pomoć aktualne Vlade, prosvjedovali u Zagrebu, sazivali tiskovne konferencije, tražili i dobili podršku bivšeg predsjednika Mesića, međutim, nitko im se iz kruga takozvane visoke politike nije obratio. Troje je bivših radnika počelo prosvjed glađu, ali su, pritisnuti zdravstvenim rizicima, od toga odustali.

Sol na ranu im je, komentiraju, ignorantski pristup njihovom problemu aktualne predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Naime, iako je nedavno, u sklopu HDZ-ove predizborne kampanje u četvrtoj izbornoj jedinici, posjetila Pitomaču, Viroviticu i Slatinu, pa, na putu za Osijek, očekivali su, mogla proći kroz Orahovicu i bar pozdraviti radnike, nije to učinila.

'Premijerku bismo više cijenili da nam je otvoreno rekla da nam ne želi ili ne može pomoći nego što nas tako očito izbjegava i ignorira. Time je samo pokazala koliko joj je stalo do malog, običnog čovjeka', ogorčen je Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših radnika KIO keramike u Orahovici.

Svjesni su da Vlada nema vlasničkog udjela u bivšem KIO-u, ali smatraju da premijerka ima moralnu obavezu odgovoriti im na pitanja koja ih muče, tim više, dodaje Mužar, jer kroz HBOR, HPB i Fond za regionalni razvoj država ima svoj interes – potraživanja od 350 milijuna kuna.

U zadnje vrijeme kolaju priče o spremnosti Ministarstva gospodarstva za odricanjem dijela potraživanja, i to u iznosu od 6,3 milijuna kuna. Iznos je to koji pripada Fondu za regionalni razvoj, a tu je, tvrdi Mužar, još i 5-postotni iznos troškova stečajnog postupka od oko 2,3 milijuna kuna. Tako se dolazi do računice od oko osam i pol milijuna kuna, međutim, nejasno je odakle namaknuti ostatak za cijeli potraživani iznos. Kuloari govore da bi isplata dijela radničkih potraživanja mogla uslijediti oko Božića, međutim, zasad to još nije sigurno.