ISTRAŽIVANJE U ČETIRI DRŽAVE

Svako peto dijete žrtva seksualnog zlostavljanja

29.11.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Istraživanje o problemima seksualnog nasilja nad djecom u četiri zemlje regije – Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Srbiji - predstavljeno u Vukovaru, pokazalo je da je svako peto dijete bilo žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja

'Seksualno nasilje nad djecom je velik društveni problem, ali i problem koji je i dalje tabu tema i skriva se ispod tepiha', istaknuto je na prezentaciji projekta 'Pandorina kutija – borba protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece' u Vukovaru.

Istraživanje o seksualnom zlostavljanju djece u četiri zemlje regije proveli su Institut STINE iz Splita, Centar za neovisno novinarstvo iz Budimpešte, Medijske inicijative iz Sarajeva te Novosadska novinarska škola iz Novog Sada. Lokalne partnerske organizacije iz Hrvatske bili su Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje (VIMIO) te Jezična škola Troha iz Vukovara.

'Dok je svako peto dijete bilo žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja, u isto je vrijeme otkriveno svega 20 posto slučajeva takve vrste nasilja. Svi ostali slučajevi ostaju nepoznati i dobro skriveni i prikriveni', upozorio je Stojan Obradović, stručni suradnik Instituta STINE.

Po njegovim riječima, cilj je projekta, koji je podržala Europska unija, bio pojačati senzibiliziranost javnosti za taj izuzetno velik problem i pokrenuti institucije da se bore protiv njega.

'Detektirali smo četiri najbitnije točke, a to su pravosuđe, socijalni rad, obrazovni sustav i mediji. Svi zajedno moramo učiniti više da se u što većoj mjeri zaustavi ova društvena anomalija', poručio je Obradović.

Posebno je istaknuta opasnost za djecu koja vreba s interneta, gdje se kao mediji e-nasilja koriste Facebook (38,76 posto), SMS poruke (33,9 posto), e-pošta i chat (10 posto) te blogovi (5 posto).

'Zanimljivo je da se u sve četiri države – Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Srbiji - susrećemo s otprilike istim problemima i sličnim brojkama. Nažalost, seksualno nasilje nad djecom je najbolje čuvana obiteljska tajna, o kojoj javnost i susjedi ne smiju znati ništa. Većina tih slučajeva ostaje nepoznata, a kod slučajeva koji se otkriju prođe 11 mjeseci od trenutka nasilja do prijave', upozorila je Jelena Vlajković, koordinatorica projekta iz Novosadske novinarske škole.

Osim predstavljanja rezultata istraživanja o problemima seksualnog nasilja nad djecom u četiri zemlje regije, predložene su mjere za učinkovitiju borbu protiv tog društvenog zla. Više informacija o projektu nalazi se na stranicama: stina.hr i pandorasbox.rs/hr.