SVETI DUH VIŠE NIJE U BLOKADI

'Najmanje 10 puta upozorio sam Bandića na velik dug – oglušio se'

29.11.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Poslovni računi Kliničke bolnice Sveti Duh više nisu u blokadi jer joj je u ponedjeljak HZZO doznačio dva milijuna kuna, potvrdio je ravnatelj te zdravstvene ustanove Miran Martinac. No to ne znači da je nestao problem od čak 31 milijun kuna, koliko iznose stare i neizmirene obaveze, a koje, kao osnivač, nije podmirio Grad Zagreb

Kad je u travnju postalo jasno da KB Sveti Duh, najstarija i jedna od najvećih bolnica u Hrvatskoj, definitivno gubi radni spor još iz 1987, uprava bolnice odmah je izvijestila gradske vlasti i gradonačelnika Milana Bandića, jer je Grad Zagreb osnivač ustanove, što bi se moglo dogoditi. Ni tada, ni u četvrtak, kad je presuda postala pravomoćna, nije bilo reakcije

'U posljednjih godinu dana, otkako sam došao na mjesto ravnatelja, najmanje 10 puta pisao sam gradonačelniku da pronađe neophodna sredstva u proračunu i pomogne bolnici da izvrši svoje obaveze prema dobavljačima da bismo mogli normalno funkcionirati. Nijednom nije odgovorio', ukazuje ravnatelj Miran Martinac

Bolnica Sveti Duh, naime, duguje skoro 31 milijun kuna, što je dug nastao prijašnjih godina, pa nije bila u stanju platiti ni odštetu od 1,8 milijuna kuna obitelji bivšeg zaposlenika stradalog na radu. Ravnatelj podsjeća da se Grad Zagreb, odlukom iz travnja 2008, obavezao pokriti stare obaveze koje su predmet sanacije u iznosu od 30,9 milijuna kuna, čime bi i troškovi sporne presude bili pokriveni.

'Nakon više opetovanih upozorenja osnivaču da treba podmiriti dug, 24. studenog je došlo do blokade računa. Uzeli su nam odmah 400.000 kuna, koliko je bilo na računu, a poslovne banke su dobile obavezu blokirati nas. Interventnom uplatom HZZO-a, namijenjenoj plaćama zaposlenika i tekućem poslovanju, izmireni su troškovi presude, a bolnica je izašla iz blokade', potvrdio je ravnatelj Martinac.

Podsjetio je i da od dolaska nove uprave, prije godinu i nešto više dana, KB Sveti Duh, kao najelitnija i jedina klinička bolnica u vlasništvu Grada, posluje pozitivno. No dva milijuna, koliko je uplatio HZZO, nedostajat će za podmirivanje novih obveza prema dobavljačima.

'Samo tražimo da Grad Zagreb poštuje svoju odluku o sanaciji bolnice. Odluka je objavljena u Službenom vjesniku i potpisao ju je Bandić. Ne vidim što je tu sporno, osim volje', uporan je ravnatelj Martinac.

Postoji i nada da će se sanacija 31 milijun kuna starih obaveza KB Sveti Duh naći u zagrebačkom proračunu za iduću godinu. Odbor za zdravstvo i Skupština donijeli su, naime, zaključak da se moraju podmiriti stare obaveze prije planiranja novih. 'Ne moramo ni dobiti taj novac – neka izravno plate dugove dobavljačima', zaključno predlaže ravnatelj Miran Martinac.

Navodno je, po pisanju Vjesnika, pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar uputio dopis gradonačelniku Bandiću u kojem predlaže rješenje dijela obaveza prema bolnici na način da se odobri 'prebijanje' 20 milijuna kuna bolničkog duga Zagrebačkom holdingu. Ni odgovora na taj prijedlog – nema.

Klinička bolnica Sveti Duh aktivno sudjeluje u mreži zdravstvene zaštite s oko 500 bolesničkih kreveta za odrasle i sa 70 kreveta za novorođenčad te ima više od 120 ambulanti i dijagnostičkih službi.